ODLUKE

Gradsko vijeće Bihaća jednoglasno odredilo novu lokaciju za izmještanje migranata

Cilje je zatvaranje prihvatnog centra "Bira"

Sa jedne od ranijih sjednica

Srna

8.5.2019

Gradsko vijeće Bihaća danas je jednoglasno odredilo Vučijak kao lokaciju za izmještanje migranata i izbjeglica iz centra Bihaća, a riječ je o prigradskom naselju na lokaciji podno Plješevice, u blizini granice sa Hrvatskom. 

U usvojenim zaključcima definirano je da će Bihać, uz pomoć gradske i kantonalne organizacije Crvenog krsta i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u roku od 60 dana pripremiti lokalitet za izmještanje migranata i izbjeglica iz gradske sredine, prenose federalni mediji. 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da je ovu lokaciju predložio jer je u vlasništvu grada i ispunjava minimalne uslove za formiranje privremenog prihvatnog centra, odnosno ima mogućnost priključka vode i struje.

Udaljena je nekoliko kilometara od centra grada, a svakako je na putnoj ruti migranata prema EU. Bitno nam je da je lokacija između grada i granice sa EU jer ne možemo više dopustiti njihov boravak na javnim površinama i konstantno vraćanje u najnaseljenije gradsko područje - rekao je Fazlić.  

On je dodao da je ovo samo jedan korak ka rješavanju problema u Bihaću. 

- Cilj je izmještanje migranata i izbjeglica iz grada, odnosno zatvaranje privremenog centra "Bira" u prihvatljivom roku od tri mjeseca - istakao je Fazlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.