SPOROVI

Iz Strazbura zatraženo očitovanje BiH o tužbi Svetozara Pudarića

Podsjećamo, Pudarić, kojem je na prošlogodišnjim općim izborima odbijena kandidatura za člana Predsjedništva BiH jer je Srbin iz FBiH, podnio je tužbu protiv BiH Sudu za ljudska prava u Strazburu

Sud u Strazburu: Već presuđivao u korist tužitelja iz BiH

S.DEGIRMENDŽIĆ

10.5.2019

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici 15. maja trebao bi razmatrati Informaciju Ureda agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred tim sudom u predmetu "Svetozar Pudarić protiv BiH".

Podsjećamo, Pudarić, kojem je na prošlogodišnjim općim izborima odbijena kandidatura za člana Predsjedništva BiH jer je Srbin iz FBiH, podnio je tužbu protiv BiH Sudu za ljudska prava u Strazburu.

On je tužio državu zbog povrede osnovnih ljudskih prava da bira i bude biran bez diskriminacije u odnosu na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i pratećim protokolima.

Kako saznaje „Avaz“, Ured agenta Vijeća ministara sada je dostavio Kolegiju Predstavničkog doma Informaciju prema kojoj Sud u Strazburu traži od BiH očitovanje o Pudarićevoj tužbi te se, kako saznajemo, u ovoj fazi postupka od BiH traži da se nagodi s tužiteljem.

U ovom slučaju, to bi značilo da se izmjeni Ustav BiH i Pudariću omogući da bude biran i da bira bez diskriminacije i u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Jasno je da se u ovom predmetu očekuje presuda u korist Pudarića u Strazburu, jer su ih po istom osnovu dobili i apelanti u predmetima „Sejdić-Finci“, i „Pilav“ i „Zornić“.

No, isto tako znamo da prolazi već deseta godina kako je donesena presuda „Sejdić-Finci“, a od tada do danas ništa se nije promijenilo i građani BiH ne mogu birati i biti birani na način kao u zemljama u ostatku Evrope.

Do sada je propalo bezbroj pokušaja da se presude Suda iz Strazbura implementiraju, a političke strukture u BiH, ni nakon brojnih pregovora i s predstavnicima međunarodne zajednice, nisu pristale na ustavne promjene o ovom pitanju.

Kontaktirali smo i Svetozara Pudarića zbog komentara o postupku koji je pokrenuo, no, on nam je kazao da u ovoj fazi postupka, zbog pravila Suda, ne može davati izjavu niti se očitovati o toku procesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.