SARAJEVO

SDA pozvala SBB da uđe u vlast

Bit će razmotrena i saradnja sa PDA i A-SDA

Safet Softić nakon sjednice Predsjedništva SDA. K. Kešmer

I. KRIJEŠTORAC

10.5.2019

Nakon završene sjednice Predsjedništva SDA, potpredsjednik stranke Safet Softić izjavio je kako SDA poziva SBB u vlast. 

- Određenih kontakata je bilo sa predstavnicima SBB-a, a poslije današnje sjednice očekujem da će biti održani i zajednički sastanci o formiranju vlasti - kazao je Softić. 

Otvorena vrata

Kako će SBB reagirati, ističe Softić, nije poznato, no, kako je kazao, poziv stoji i vrata su im otvorena. 

- Ako se SBB ne odazove, mislim da imamo kapaciteta za formiranje državne vlasti, ovo je naš pokušaj da što više stranaka uđe u vlast i da taj probosanski blok bude ojačan - istakao je Softić.  

Inače, SDA je poziv danas uputila i DF-u. Kako je istakao Softić, SDA je spremna ustupiti po jedno ministarsko mjesto i SBB-u i DF-u, a u tom slučaju Stranci demokratske akcije pripao bi jedan resor i četiri zamjeničke pozicije u ministarstvima. 

- Paket podjele resora bio bi predmet razgovora svih stranaka koje će biti učesnice u formiranju vlasti - kazao je Softić. 

On je naveo i da će biti razmotrena i saradnja sa PDA i A-SDA, ali da u ovom trenutku SDA ne vidi razlog za širenje koalicije. 

Mislimo da bi bilo optimalno da SDA, SBB i DF naprave vlast na državnom i entitetskom nivou - izjavio je Softić. 

O Socijaldemokratskom pokretu

Inače, Stranka demokratske akcije odbacila je danas bilo kakvu povezanost sa novoosnovanim Socijaldemokratskim pokretom. Kako je istakao Softić, riječ je o dugogodišnjim pokušajima ujedinjenja ljevice što kazuje na ozbiljne probleme unutar stranaka koje baštine tu ideju. 

Istakao je i da će vlast u Tuzlanskom kantonu biti formirana nakon što bude formirana vlast na državnom i entitetskom nivou, i to, kako je rekao, zbog zbog nesposobnosti SDP-a kao pobjedničke partije u tom kantonu.

Inckov izvještaj

Na današnjoj sjednici bilo je riječi i o izvještaju visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). 

- Jasno je istaknuto da su vlasti RS odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog sporazuma. Poseban značaj imaju stavovi ambasadora SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a kroz upotrebu bonskih ovlasti - kazao je Softić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.