SARAJEVO

Program poticaja poljoprivredi jako loš, ali je ipak data saglasnost

M. R. S.

13.5.2019

Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ocijenio je danas ovogodišnji Program poticaja za poljoprivredu kao jako loš, ali su mu dali saglasnost kako ne bi ispaštali poljoprivrednici, koji od novembra nisu dobili ništa.  

Kazao je ovo danas Ahmed Džubur, predsjednik ovog odbora, nakon sjednice tog tijela održane u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma.

Ocijenjeno je i da je Programom poticaja zanemarena biljna proizvodnja.

Džubur je dodao da su usvojeni i zaključci, između ostalog da se rebalansom budžeta FBiH za ovu godinu za poticaje poljoprivredi predvidi tri do šest posto od ukupnog federalnog budžeta.

- Jedan od zaključaka je i da se uradi Reprezentativna poljoprivredna strategija s obzirom na to da postojeća petogodišnja strategija istječe ove godine – rekao je Džubur.

Udruženje poljoprivrednika FBiH dalo je rok, koji istječe krajem maja, da bude usvojen Program poticaja i da krene njegova primjena. U protivnom će 10. juna traktorima blokirati glavne magistralne ceste i granične prijelaze.

Da bi Program poticaja bio usvojen na Vladi FBiH, potrebno je da svoja mišljenja o tom dokumentu da Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma, ali i Odbor za poljoprivredu Doma naroda koji, pak, još nije ni formiran.

Njegovo formiranje se očekuje na sjednici Doma naroda u četvrtak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.