REPUBLIKA SRPSKA Ukrina u Kulašima poplavila pomoćni objekt

Zbog klizišta i poplava zatvoreni pojedini putni pravci u Prnjavoru

"Mirkovački most" odvojen od putne komunikacije

Srna
14.05.2019 13:58

Izlila se rijeka Ukrina

Foto: Srna

Na području općine Prnjavor, zbog klizišta usljed obilnih padavina, obustavljen je saobraćaj na putnom pravcu Crkvena - Skakavci u Drenjiku, a zatvoren je i putni pravac Crkvena - Šarinci, rečeno je Općinskom štabu za vanredne situacije.

Nadležna inspekcijska služba je po dojavi o klizištima izašla na teren i izdala naredbu o obustavi saobraćaja na ovim putevima, a lokalnom stanovništvu upućen je apel da zbog sigurnosti poštuju zabranu kretanja motornim vozilima u ovom dijelu općine.

Usljed izlijevanja rijeke Ukrine neprohodan je put Muse - Brestovo, a u Prisojima je "Mirkovački most" odvojen od putne komunikacije.

Na magistralnom putu Banja Luka - Prnjavor u Ratkovcu kod Sofrića saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Prema podacima Civilne zaštite, na području općine Prnjavor rijeka Lišnja se izlila u Banjalučkoj ulici u prigradskom naselju Ratkovac i poplavila tri objekta.

  • Na magistralnom putu Banjaluka-Prnjavor, saobraćaj se odvija jednom trakom
    Na magistralnom putu Banjaluka-Prnjavor, saobraćaj se odvija jednom trakom Foto: Srna

Rijeka Ukrina u Kulašima poplavila je jedan pomoćni objekt, dok su u Prisojima dvije kuće poplavljene, a jedna poplavljena.

Radi sigurnosti učenika obustavljena je nastava u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Kulašima.

Rijeka Ukrina u gornjem toku je u opadanju i stagnaciji, a situacija na akumulacionom jezeru Drenova je stabilna i pod kontrolom.

  • Rijeka Lišnja se izlila u Banjalučkoj ulici
    Rijeka Lišnja se izlila u Banjalučkoj ulici Foto: Srna

Ekipe Civilne zaštite i nadležnih općinskih službi su na terenu i prate situacije. Radi se stalni monitoring svih vodotoka te poduzimaju potrebne mjere i radnje radi zaštite stanovništva i materijalnih dobara.

Postupa se po zahtjevima građana kojima se dostavljaju vreće i pijesak.

- Zbog očekivanog nastavka padavina, privrednim društvima, pravnim licima i građanima nalaže se poduzimanje preventivnih mjera na planu lične, uzajamne i kolektivne zaštite. U slučaju potrebe osigurati izmještanje stoke i materijalnih dobara iz zone povećanog rizika od poplava - navedeno je u saopćenju Općinskog štaba za vanredne situacije.

Komentari

NA VRH