PARLAMENT BIH

Za aviokarte 400.000 maraka

Parlament BiH: Na putovanja se u mandatu potroši više od milion maraka

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

15.5.2019

Državni parlamentarci u jednom četverogodišnjem mandatu potroše na službena putovanja skoro milion maraka iz budžeta, a od tog iznosa najveći dio odnosi se na put u inozemstvo.  

Razne destinacije

Mada Parlament BiH nije održao nijednu sjednicu nakon prošlogodišnjih izbora, to nije smetnja da parlamentarci obilaze razne destinacije i o trošku države upoznaju nove zemlje i ljude. Da će tako biti i u narednom periodu, govori i plan javnih nabavki Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, prema kojem je predviđeno da se u ovoj godini izdvoji 400.000 KM za aviokarte.

Faksimil dijela plana nabavki: Stotine hiljada maraka za letove

Ovaj iznos, predviđen za karte, govori o obimu planiranih putovanja. Očigledno se nije računalo na njihov manji broj, uprkos tome što smo u ovoj godini, zahvaljajući neradu kolegija oba doma Parlamenta, uspjeli prokockati učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, jer nismo u predviđenom roku imenovali delegaciju koja bi nas predstavljala u tom važnom tijelu.

Nema budžeta

Da Parlament BiH ne mora ni raditi, ali da se trošenje novca itekako namjerava, pokazuje i plan o potrošnji 100.000 KM za usluge hotelskog smještaja za parlamentarce, kao i 70.000 KM za ugostiteljske usluge za delegacije i goste Parlamenta BiH.

Kao izvor finansiranja svih nabavki nije naveden budžet BiH, jer nije ni usvojen nego odluka o privremenom finansiranju, koja istječe u junu.

Za internet 40.000 KM 

Radilo se, ne radilo – internet, očigledno, mora “fercerati” pa je za te usluge predviđeno da se potroši 40.000 KM. Ove godine probat će se sklopiti i ugovor o nabavci tonera u vrijednosti od 80.000 KM nakon što je u vezi s ovom nabavkom još prije skoro četiri godine pokrenut i upravni spor, a postupak tri puta u muđevremenu otkazivan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.