POPLAVE

Povoljnija situacija u ugroženim područjima

Šteta na poljoprivrednom zemljištu ili pomoćnim objektima bit će procijenjena u saradnji sa lokalnim zajednicama

Arhiv

I.K./Avaz.ba

15.5.2019

Situacija u područjima ugroženim poplavama u manjem bh. entitetu danas je povoljnija nego prethodnih dana - izjavio je ovo predsjednik Vlade RS Radovan Višković. Kako je kazao brzim intervencijama svih nadležnih na neki način, ističe Višković, postignut je stepen budnosti građana. 

- Mi smo već preko Civilne zaštite 8. maja uputili dopis svim načelnicima i gradonačelnicima lokalnih zajednica da upozorimo na meteorološke prilike koje su se, nažalost, pokazale tačnim - naveo je on.   

Dodao je i da je u protekla dva-tri dana zapadni dio Republike Srpske pogođen obilnim padavinama, a da su u mnogim lokalnim zajednicama štetu pričinile bujične vode.  

Kako je istaknuto, šteta na poljoprivrednom zemljištu ili pomoćnim objektima bit će procijenjena u saradnji sa lokalnim zajednicama.  

- Sigurno je da ćemo dio štete nadoknaditi. Moram biti do kraja iskren, valjda ne očekuju građani da ćemo moći svu štetu nadoknaditi jer nema tog budžeta koji bi to mogao, ali ćemo sigurno pomoći lokalnim zajednicima da na neki način, kroz gorivo ili sjemenski materijal, obeštete ljude za štetu u poljoprivredi - rekao je Višković.

On je dodao da će konkretne odluke biti donesene kada nakon što bude procijenjena šteta od poplava.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.