OPASNOST OD POPLAVA

Republička uprava civilne zaštite RS izdala upozorenje na obilne padavine

Od ponedeljka popodne do utorka uveče na zapadu se očekuje od 40 do 80 milimetara kiše, navodi se

Poplave u Kulen Vakufu. Čitalac

N. Aj. / Anadolija

15.5.2023

Republička uprava civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska objavila je danas upozorenje na obilne padavine u narednih 30 sati, javlja Anadolija.

U upozorenju se navodi da je u prethodna dva dana bilo obilnih padavina na zapadu gdje je pala količina padavina malo manja od mjesečnog prosjeka. Najviše kiše do 13. do 15. maja u 8 sati palo je u Novom Gradu i Prijedoru i to 86,6 milimetara i 80 milimetara kiše dok prosjek za maj iznosi 95 milimetara.

- Ove količine padavina su uzrokovale nagle poraste vodostaja rijeka u slivu Une i Sane kao i aktiviranje bujičnih vodotoka, klizišta i izlijevanja oborinskih voda - navodi se.

Istaknuto je da će kiša jačati noćas i sutra tokom dana, a da će padavine oslabiti sutra uveče i u noći ka srijedi. U srijedu se očekuje ponovo kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

- Od ponedeljka popodne do utorka uveče na zapadu se očekuje od 40 do 80 milimetara kiše, na krajnjem zapadu i do 100 milimetara kiše, a u srijedu dodatnih 20 do 50 milimetara - navodi se u upozorenju.

Naglašeno je da je usljed obilnih padavina na slivu rijeka Une i Sane u prethodnom periodu, tlo zasićeno vodom a vodostaji su u domenu srednje visokih voda.

- Nove padavine u narednom periodu izazvat će dodatan porast vodostaja na cijelom slivu Une i Sane. Jake padavine u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati pojavu i izlijevanje bujičnih vodotoka i urbanih poplava - istaknuto je u upozorenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.