OTKRIVAMO

Ko su naši počasni konzuli

U Poljskoj i Pakistanu imamo po tri nosioca takvih funkcija, a u Indiji dva

Predsjedništvo BiH imenuje konzule

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

18.5.2019

Bosna i Hercegovina donedavno je imala 20 počasnih konzula u svijetu, a nedavnim razrješenjem Džemile Talić-Gabriel s te pozicije u Australiji, sada ih imamo 19 u 13 zemalja.

Kako je za „Avaz“ potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, od tog broja u različitim gradovima u Pakistanu imamo ih tri, koliko ih je i u Poljskoj, te u Indiji dva, dok u ostalih 11 zemalja interese BiH zastupa po jedan počasni konzul.

Tri dame

U Albaniji tu titulu nosi Fićiri Klari (Fiqiri Kllari), koji je mnogo toga učinio za bošnjačku zajednicu u toj zemlji kao predsjednik Udruženja Bošnjaka „Zambak“ .

U Austriji je naš počasni konzul Markus Frizaher (Friesacher), jedan od najutjecajnijih i najpoznatijih Austrijanaca.

Muhamed Tanim Hasan počasni je konzul BiH u Bangladešu. On je ugledni biznismen, bivši visoki oficir bangladeške vojske i osoba s dobrom reputacijom u ekonomskom i političkom životu Bangladeša i regiona.

Sandžaj Agarval naš je počasni konzul u Indiji. On je vlasnik fabrika za preradu drveta, a u toj zemlji istu titulu nosi i Suhas Pandurang Mantri. Rinaldo Marinoni počasni je konzul BiH u Italiji, Zijad Isa u Bejrutu, Jozef Feneč (Joseph Fenech) na Malti, Šahil Agraval u Nepalu, a Dišan Amrit Jitendrakumar Varnakulasuri u Šri Lanki.

Imamo i počasne konzulice. To su Biljana Damjanovska Jancevska u Makedoniji, Nadine Karači-Estrada (Karachi) u Meksiku i Julija Joana Sjenkjevič (Julia Joanna Sienkiewicz) u Poljskoj.

Damjanovska-Jancevska je Makedonka porijeklom iz Mostara, a zajedno sa suprugom posjeduje nekoliko hotela, ugledni je privrednik i notar.

Bosanske krvi ima i Karači-Estrada, čiji je otac Sarajlija, a ona je ugledan aktivistica u Meksiku.


Karači-Estrada: Zastupa interese BiH u Meksiku

Nema naknade

Momčilo Luburić, bh. počasni konzul u Rumuniji, vlasnik je najvećeg privatnog univerziteta u toj zemlji. Počasni konzuli u Pakistanu su Daniš Ikbala, Khavadža Abdul Gani Madžid i Asad Salim. Osim jedne dame, u Poljskoj su naši počasni konzuli još Stanislav Lunjevski (Luniewski) i Jacek Ginter-Šlaski (Gunther-Slaski).

Kako je za „Avaz“ pojasnio Nebojša Regoje, šef Ureda za odnose s javnošću MVP-a, Predsjedništvo BiH imenuje počasne konzule, ali MVP i naša diplomatsko-konzularna predstavništva ostvaruju neposrednu saradnju s počasnim konzulatima.  

- Za počasne konzule imenuju se ugledne osobe iz zemlje domaćina, bilo da su ugledni privrednici ili javne ličnost. To mogu biti osobe koje su porijeklom iz naše zemlje, ali su osobe koje imaju naklonost prema BiH i želju da obavljaju tu dužnost. Počasni konzuli i osoblje koje angažuju za svoj rad ne primaju naknadu od BiH, niti imaju formalni status uposlenika Ministarstva inostranih poslova BiH, te sve troškove samostalno podmiruju - kaže Regoje.

Nema ih u najmoćnijim državama svijeta

Ranije je bio dostupan podatak da BiH ima tri počasna konzula u Turskoj, a na spisku konzula koje smo dobili od MVP-a sada nema nijednog. Vidljivo je da počasnih konzula nemamo ni u brojnim ekonomski i privredno najmoćnijim državama svijeta, kakve su SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Njemačka… Počasni konzuli, naime, ostvaruju i kontakte sa zvaničnicima zemlje domaćina radi zaštite interesa BiH i razvijanja ukupnih odnosa i promocije BiH u zemlji domaćinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.