KISELJAK

Vraća se lijepi duh ramazana i čuva bošnjačka tradicija

Stanovnici ovog gradića u srednjoj Bosni sa suzama u očima ispratili su ovaj za njih svečani trenutak

Primopredaji prisustvovali i brojni građani

Piše: Z. KARIĆ

20.5.2019

U Kiseljaku se, nakon skoro 60 godina, ovog ramazana ponovo čuje pucanj iz topa koji označava vrijeme iftara. Prvi je ispalio mutevelija džemata Kiseljak Abdulah Mujić.

Stanovnici ovog gradića u srednjoj Bosni sa suzama u očima ispratili su ovaj za njih svečani trenutak. Top je postavljen u mjestu Gornji Palež, čiji su mještani zaduženi za paljenje baruta.

Osjetili radost

- Za Bošnjake ramazan je uvijek bio poseban mjesec i sve aktivnosti u njemu su drugačije, ljepše i radosnije. Vraćanjem naše lijepe bošnjačke tradicije vraćamo i duh ramazana. Većina nas je pored TV ekrana gledala pucanj iz topa sa Žute tabije u Sarajevu i tako dočekivala iftar. Sada smo i mi osjetili radost i ramazanski ambijent i u Kiseljaku – kazao je Nermin Merhemić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) ove općine.

Top je predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak predao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kao poklon Sarajeva Kiseljaku. Svečanom činu primopredaje, osim predstavnika IZ Kiseljak, prisustvovali su i brojni građani.

Kenan ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak, prisjetio se priče o topu koji se ranije koristio za ove svrhe.

- Ranije smo imali tobdžiju koji je ovako obilježavao početak iftara, odnosno vrijeme iftara. Prema informacijama koje smo dobili od džematlija iz Paleža, top je punio i ispaljivao Salkan Mujić, a koristio ga je jako dugo, dok se nije raspao oko 1960. godine - kazao je ef. Bajrić.

Dragocjen dar

Kako je istakao efendija, došli su na ideju da ponovo nabave top te su stupili u kontakt s predstavnicima Grada Sarajeva i gradonačelnikom Skakom, koji je odgovorio na njihovu molbu te Kiseljaku i njegovim građanima Bošnjacima poklonio ovaj dragocjeni dar.

Radost prisutnih bila je velika, a reakcija džematlija iz Kiseljaka i okolice pokazuje da je ovo zaista nešto veliko za vjernike ovog kraja. 


Prvi pucanj nakon dugo godina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.