TUZLANSKI KANTON

SDA formira vlast u Tuzli, pozvali SBB

Vidjet ćemo kakva su razmišljanja PDA, kazao Gutić

Bego Gutić, predsjednik Kluba SDA

Piše: E.Sk.

21.5.2019

Bego Gutić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, nakon odluke Glavnog odbora SDP-a da u TK ode u opozicione klupe smatra da se grupaciji stranaka okupljenih oko SDA treba priključiti i SBB.

Nema legitimitet

- Moralno je u ovom trenutku da SDP odustane od pokušaja formiranja vlasti nakon nekoliko neuspješnih pokušaja. Imali smo pokušaj formiranja Bh. bloka, manjinske i programske vlade i ništa od toga nije uspjelo. KO SDA još je prije mjesec donio odluku da pozove sve političke faktore radi formiranja vlasti u TK, jer osam mjeseci nakon izbora imamo vlast koja nema legitimitet - kaže Gutić za „Avaz“.

U Tuzlanskom kantonu SDA ima koalicioni sporazum sa SBiH i DF-om, a Gutić očekuje da se toj grupaciji stranaka priključi i SBB.

- Nakon sporazuma na federalnom nivou, očekujemo da se SBB priključi našoj grupaciji na kantonalnom nivou. U tom slučaju imali bismo 16 zastupnika i nedostajala bi nam dva glasa za većinu u Skupštini TK. Vidjet ćemo kakva su razmišljanja PDA. Znamo da SDP neće s nama, kao ni Naša stranka – kaže on.

Tehničko pitanje

Formiranje vlasti u TK zavisit će od brzine formiranja vlasti na nivou FBiH.

- Ako taj proces bude išao brzo, formiranje Vlade TK bit će tehničko pitanje. Ne želim komentarisati špekulacije da će doći do cijepanja Kluba SDP-a. Ako i dođe do toga, iako ne vjerujem, svi oni koji žele učestvovati u formiranju vlasti mogu biti naši partneri. Smatram da je SDP u TK radio naopako i da im je taj eksperiment propao. Uvijek su se koalicije pravile na nivou centrala. Predsjednici stranaka i ovog su puta sjeli i dogovorili koalicije i sve to ide ka nižim nivoima – kaže Gutić.

Hadžiefendić: Niko nas još nije zvao 

Bahrudin Hadžiefendić, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da ovoj stranci nije stigao nikakav poziv za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, ni formalno ni neformalno.

- Mi nikakav poziv nismo dobili i niko nas za sada nije zvao – rekao nam je Hadžiefendić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.