OTKRIVAMO

Ko je Čečen koji traži pomoć UN-a jer je Moskvi izručen iz BiH

Graničari BiH uhapsili ga na Aerodromu Sarajevo po Interpolovoj potjernici, a porodica tvrdi da ga je Moskva lažno optužila za terorizam

Altamirov: Stručnjak za kompjutere ili sirijski ratnik

Piše: M. AŠČIĆ

22.5.2019

Vijeće ministara BiH jučer je trebalo razmatrati informaciju odbrane Ahmeda Altamirova, 25-godišnjeg državljanina Rusije koji je prošle godine uhapšen u BiH zbog terorizma. Informaciju je Vijeću ministara delegiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Altamirov se, kako je navedeno, obratio Odboru za ljudska prava UN-a, a navodno je zatražio pomoć i zaštitu ove organizacije.

Karte za Istanbul

Altamirova je uhapsila Granična policija BiH u martu prošle godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo po potjernici Interpola iz Moskve, zbog sumnje da je učestvovao u paravojnoj formaciji.


Prema informacijama „Avaza“, ovaj Čečen rodom iz Ingušetije sumnjiči se da je boravio na sirijskom ratištu, a graničari naše zemlje uhapsili su ga u Sarajevu s avionskim kartama za Istanbul.

On je u ekstradicionom pritvoru proveo šest mjeseci, nakon čega je odlukom Suda BiH, a zatim i Ministarstva pravde BiH, 25. oktobra prošle godine izručen Rusiji.

- Altamirov je iz ekstradicionog pritvora prebačen u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, a zatim ga je sudska policija isporučila Rusiji - potvrđeno nam je iz Tužilaštva BiH.

Zbog ovakve odluke bh. institucija, građani i porodica Altamirova prošle su godine organizirali proteste u Ingušetiji, ali i širom Čečenije, navodeći da je ga je Moskva lažno optužila za terorizam.

IT stručnjak

Čak je i Udruženje za humanitarna i ljudska prava „Vayfond“, koje se uglavnom bavi pitanjem Čečena, pisalo bh. vlastima i međunarodnim organizacijama u BiH i Evropi, tražeći poništenje odluke.

U pismu se tvrdi da je Altamirov kompjuterski stručnjak, koji nema veze s terorizmom niti učešćem na ratištu u Siriji, i da je profesionalni programer koji je godinama živio i radio u Turskoj.

Ugrožen mu život

Udruženje za humanitarna i ljudska prava „Vayfond“ tvrdi da je Altamirovu u Moskvi ugrožen život i da „može biti podvrgnut mučenju i nečovječnom postupanju, što predstavlja direktnu prijetnju njegovom životu i slobodi“.

- Apeliramo na sve ljude dobre volje sa zahtjevom da spasimo život apsolutno nevine osobe – navodi se u pismu ove organizacije.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.