POLITIKA GS zahtijeva ostavku Tegeltije i svih članova VSTV-a

Građanski savez: Visoko sudsko i tužilačko vijeće je otuđeni centar moći, duboko korumpiran

Pozivamo Tužilaštvo BiH da odmah reagira i time spasi posljednju mrvu kredibiliteta

Fena
23.05.2019 15:19

Građanski savez (GS) zahtijeva ostavku predsjednika i svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jer smatra da je ta institucija otuđeni centar moći, duboko korumpiran.

- Pozivamo Tužilaštvo BiH da odmah reagira i time spasi posljednju mrvu kredibiliteta - saopćio je Građanski savez, navodeći da danas objavljeni snimak dokazuje kako je osovina Dodik - Čović potpuno preuzela pravosudne organe i do srži ih namjerno korumpirala.

- Od naprasnog odlaska stranih sudija i tužilaca 2009. cijeli pravosudni sistem je postepeno propadao pod pritiskom secesionističkih snaga koje su ga potpuno preuzele preko Tegeltije, Gordane Tadić i drugih stranačkih aktivista SNSD i HDZ, koji se predstavljaju lažno kao nepristrasni državni službenici. Od afere ''gubljenja'' dokaza o korupciji Dragana Čovića, neprocesuiranja Milorada Dodika u nizu koruptivnih radnji i otvorenom rušenju Dejtonskog sporazuma 2016. putem nelegalnog referenduma, do poziva na oružanu pobunu, Tužilaštvo BiH je pokazalo da je saučesnik u uništenju države BiH.

Danas je svima jasno da smo mi u GS-u s punim pravom ukazivali na kvislinško djelovanje Tužilaštva BiH kad je odbačena krivična prijava Reufa Bajrovića protiv Dodika i ostalih povodom održavanja nelegalnog referenduma u RS jer smo na očiglednom kršenju Ustava spoznali da pravosudne institucije rade protiv države, a time i protiv njenih građana - ističe se u saopćenju Građanskog saveza.

Odgovornost za stanje pravnog haosa, po mišljenju ovog saveza, snosi međunarodna zajednica koja je svjesno prepustila VSTV domaćim kriminalnim elementima, u nadi da će od njih dobiti ustupke. Izlaz iz ovog stanja zahtijeva priznanje da je proces tzv. dijaloga o pravosuđu, koji je vodila EU, doživio potpuni debakl - zaključuje Građanski savez.

Komentari

NA VRH