REAKCIJE Povodom obilježavanja godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji

Komšić: Vlasti Srbije moraju isporučiti zločinca Novaka Đukića

Nalogodavac masakra slobodno šeta

Fena
25.05.2019 15:51

Željko Komšić

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas, povodom obilježavanja godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji, da se ne smije zaboraviti šta se dogodilo te da se odgovorni za zločine počinjene tokom agresije na BiH moraju dovesti pred lice pravde.

- Danas, 24 godine kasnije, sjećamo se izgubljene mladosti. Na današnji dan 71 dijete je izgubilo život, roditelji svoju djecu, a više njih je ranjeno. Vrijeme prolazi, a ništa manje te ljude ne boli sve ono što su preživjeli. Zbog toga ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo i zbog nove mladosti moramo krenuti dalje i graditi ljepšu budućnost - naveo je Komšić u svojoj izjavi.

Smatra da je, kada se govori o tuzlanskoj Kapiji, poražavajuće za međunarodnu pravdu i civilizaciju da još , iako je osuđen, Novak Đukić, nalogodavac ovog nedjela, slobodno šeta Srbijom.

- Srbija ne poštuje protokol potpisan s Ministarstvom pravde BiH, a koji nalaže isporučivanje osuđenika. Da bi pravda bila zadovoljena, krajnje je vrijeme da se sporazum o izručenju, konkretno u ovom slučaju, provede. Očekujem da evropske i međunarodne institucije to jasno stave do znanja vlastima u Srbiji - potcrtao je Komšić u izjavi.

Komentari

NA VRH