KOSOVO

Ramuš Tahiri za "Avaz": Akcija dokazala da je autoritet kosovske države neprikosnoven

U teoriji konspiracije kontrolirani sukob bi mogao dovesti do svršenog čina i podjele teritorija, kaže Tahiri

Tahiri: Policija provela akciju protiv kriminala, korupcije, prekograničnog šverca

Piše: Mirela KUKAN

28.5.2019

Ramuš Tahiri, poznati politički analitičar iz Prištine, prenio je u razgovoru za „Avaz“ detalje akcije kosovske policije provedene rano jutros po nalogu specijalnog javnog prištinskog tužioca u sedam općina na sjeveru teritorija Kosova u borbi, kako kaže naš sagovornik, protiv kriminala, korupcije, prekograničnog šverca, primanja mita i zloupotreba službenog položaja.

Ideje predsjednika Srbije i Kosova

- Uhapšeno je 19 osoba, od kojih 11 srpske, četiri bošnjačke i četiri albanske nacionalnosti. Ova bi akcija bila normalna i rutinska u bilo kojoj drugoj zemlji, ali ne i na Kosovu, zbog toga što je najavljena ranije i od samog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a i zbog specifičnosti da se izvodila i u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom pa je bilo otpora i barikada na ulicama. U javnosti je bilo zebnje da je ovo akcija koja bi dovela do svršenog čina i podjele teritorija - izvještava Tahiri.

Pojašnjava dalje kako, unazad nekoliko mjeseci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zagovara ideju o razgraničenju duž linije prožimanja između srpskog i albanskog naroda.

- On, naime, smatra da Kosovo, kao državu u sadašnjim granicama, neće nikad priznati niti će rješenje biti, kako on kaže, da Albanci dobiju sve, a Srbi izgube sve. Isto tako i predsjednik Kosova Hašim Tači zagovara ideju o korekciji granice između Kosova i Srbije, s tim da polaže pravo na priključenje Preševske doline, odnosno teritorij općina Preševo, Bujanovac i Medveđa, kosovskoj državi jer, kako kaže, to jeste historijski i etnički neraskidivi dio - kaže Tahiri.

Scenarij za čarke i sukobe

Prema njegovim riječima, u teoriji konspiracije kako obojica predsjednika nemaju podršku za ove svoje ideje niti ih mogu na legalan način provesti u institucijama svojih država, jedan kontrolirani sukob bi mogao dovesti do „svršenog čina i nove situacije koja bi se morala prihvatiti i od domaće i od međunarodne javnosti“.

- Jednostavan scenarij bio bi da se provede akcija kosovske policije, da se određene strukture i građani tome suprotstave, da dođe do čarki i sukoba, pa da intervenira Vojska Srbije i da se uspostavi nova linija razgraničenja na samom Kosovu, negdje na rijeci Ibar. Vučić već dugo najavljuje da će Srbija pobijediti, da će pomagati srpskom narodu na sjeveru Kosova ako bude napadnut od Albanaca... – podsjeća naš sagovornik.

Iz KFOR-a su, povodom ove situacije, saopćili da ih je kosovska policija obavijestila da će provoditi akciju, da je ova misija NATO snaga pomno prati te da će intervenirati ako bude strane vojske na teritoriju Kosova.

- Upozorenje o mandatu i nadležnostima je bilo jasno iako je srbijanska štampa najavila da će biti pokrenute snage mađarskog kontigenta KFOR-a, valjda uzimajući u obzir dobre odnose Orbana i Vučića. Akcija kosovske policije je za nekoliko sati uspješno izvršena, uhapšeni su predati istražnim organima i ići će u redovnu sudsku proceduru. Tenzije i buka su se stišale, pa i u srpskoj javnosti. Pao je intenzitet kampanje u štampi Srbije koja je senzacionalistički pratila događaje, utihnule su i priče o podignutom nivou gotovosti Vojske Srbije, MUP-a i drugih sigurnosnih snaga – kazao nam je Tahiri.

Šverc procvjetao zbog taksi na robu iz Srbije i BiH

- Uvođenjem taksi ili carinskih dažbina na 100 posto na robu koja se na Kosovu uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine na granici između Kosova i Srbije rastao je ilegalni prijelaz za ljude i robe. Tu su alternativni seoski i šumski putevi, kao i kontrabanda na granici, a svemu su kumovali i policija i carina. Dio ovih struktura koje su iz Srbije djelovale na Kosovu integrirao se u kosovski sistem, ali su zadržale stare veze pa i djelovale shodno uputama. Kosovski organi su imali priliku da to pomno prate, zabilježe i prikupljaju dokaze te da u pogodnom trenutku interveniraju – pojasnio je Tahiri detalje zbog kojih je pokrenuta policijska akcija.

Prema njegovim riječima, politička odluka je vjerovatno u skladu s operativnom na terenu - najbolje je da se akcija provede u vrijeme održavanja rasprave o Kosovu u Skupštini Srbije.

- Tu je predsjednik Vučić održao ekspoze, u kojem je iznio svoju i politiku svoje partije naspram Kosova, uz žal što je ideja o razgraničenju propala. Dao je i opasku da će Albanaca u 2100. godini biti više nego Srba te objašnjenje da se broj Srba konstantno smanjuje i da treba čuvati ono što se može, a to je sjever Kosova, odnosno četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom.

Svakako je policijska akcija protiv kriminala i korupcije dokazala da se autoritet kosovske države proteže na svaki dio teritorija i da je neprikosnoven, bez obzira na reakcije iz Srbije ili reakcije određenih struktura, takoreći civilne zaštite koji su uzbunjivali građanstvo zavijanjem sirena tokom akcije specijalnih jedinica kosovske policije.

Službena politika Srbije ovu akciju prikazuje s ciljem zastrašivanja srpskog življa i pritiska na iseljavanje, dok predsjednik Vučić sa skupštinske govornice kaže da se most na rijeci Ibar neće puštati u saobraćaj za Albance, jer bi oni došli u glavnu ulicu Kralja Petra u Sjevernoj Mitrovici i vršili pritisak za iseljavanje Srba - rekao je Ramuš Tahiri za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.