REAKCIJE

Esad Bajtal: Opstrukcionisti samo verbalno podržavaju EU, a ustvari boje se pravne države

Pozitivno mišljenje Evropskog parlamenta za BiH

Bajtal: Pozitivno mišljenje slaže sa željama građana Bosne i Hercegovine

Piše: A. Č.

29.5.2019

Komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) predstavio je danas novi izvještaj o zemljama koje žele postati članice Evropske unije, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Han je istakao da BiH mora provesti reforme te da je EU mišljenja da podržava BiH u koracima na putu ka EU. 

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal rekao je da je pozitivno mišljenje dobro za čitavu BiH. 

- Odluka se slaže sa željama građana Bosne i Hercegovine da se ide naprijed i što prije uđe u Evropsku uniju. Sad će veliki bukači vjerovatno to javno proslaviti i podržati, a vidjeli smo kroz odgovore na Upitnik kojom su brzinom to činili i s kojom strašću. Ipak, oni će činiti sve da što kasnije odemo u Evropu ili, ako je moguće, da nikad ne odemo. Imamo dio vlasti koja samo verbalno podržava evropski put, ali praktično otežavaju i onemogućavaju ulazak. To su ljudi koji su upropastili zemlju, koji su je doveli ne evropsko dno po standardu življenja i privredi, oni koji ne smiju u Evropu, odnosno u pravno uređeni prostor – rekao je Bajtal.

Ističe da se u Bosni i Hercegovini vlada po pitanju samovolje.

- Oni žele biti što dalje od pravno uređene države jer se u takvoj državi, gdje vladaju zakoni, polažu računi za rad i nerad. Ovi opstrukcionisti u Evropi bi se našli pred rizikom i stvarnom mogućnošću da polažu račun za sve ono što su radili – dodao je Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.