SKANDAL

Opremi za zatvor istječe garantni rok

Otvaranje ove ustanove koči to što se ministri Šarović i Grubeša ne mogu dogovoriti ko će biti direktor zavoda

Državni zatvor u Istočnom Sarajevu: Odavno sagrađen, ali zjapi prazan

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

31.5.2019

Dok se nadležni u Vijeću ministara BiH svađaju zbog toga ko će biti direktor državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, strani donatori, odnosno države, pobunili su se te su najavili i mogućnost povlačenja donacija, što bi značilo štetu za budžet BiH! 

Brojne evropske države donirale su milione maraka za gradnju i opremanje prvog državnog zatvora koji će ispunjavati sve evropske standarde, ali su vlasti BiH probile rok njegovog otvaranja, a još niko ne zna kada bi mogao primiti prve „stanovnike“. 

Osim toga, državni revizori ukazali su na to da će nabavljenoj i instaliranoj opremi u zatvoru, u šta se ubraja i ona sigurnosna, isteći garanti rokovi te da se ona neće moći ni upotrebljavati. To, faktički, znači da će se morati izdvojiti milioni maraka za kupovinu nove.  

U svemu tome, za ministra pravde BiH Josipa Grubešu nema ništa sporno. Je li išta poduzimano u pogledu isteka garancija za određene uređaje u zavodu i urgencije revizora upućene svim nadležnima, ministar Grubeša nije konkretno odgovorio. Tek je konstatirao ono što već znamo.  

- Sva oprema koja se negdje ugradi, pa tako i ova zatvorska, ima garantne rokove koji istječu protekom određenog vremena od ugradnje, a ne od korištenja opreme - rekao je Grubeša.

O tome kada bi zatvor mogao biti otvoren, Grubeša, također, nema konkretan odgovor.  

Ćelija u državnom zatvoru

- Mi nemamo informacije kada će zatvor biti uspostavljen, ali je sasvim sigurno da tim činom, usvajanjem odluke o uspostavi od Vijeća ministara BiH, posao stavljanja zatvora u funkciju nije završen, nego tek počinje, pa je potrebno da prođe određeno vrijeme od donošenja odluke do prijema prvih zatvorenika. Radi se, između ostalog, o poslovima prijema te obuci zaposlenih, kao i drugim poslovima koji su nužni preduvjet rada zatvora - kazao je Grubeša.

On nije komentirao činjenicu da otvaranje ovog zatvora koči to da se on i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović spore zbog stranačkog dresa uprave. Šarović, naime, insistira da to bude kadar SDS-a, a Grubeša da to bude neko iz HDZ-a.

 Koštao 80 miliona, a troškovi rastu

Skandalozno je što u ovom trenutku nikog od institucija BiH ne zanima što je u objekt utrošeno oko 80 miliona maraka, a zatvor zjapi prazan, dok se čeka da u njega uđu osuđeni za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini.

Dan njihovog smještaja plaća se 40 KM, a s obzirom na to da je takvih zatvorenika oko 480, znači da mjesečno u te svrhe bude isplaćeno više od 570.000 maraka!

Tehnički prijem državnog zatvora izvršen je još početkom oktobra prošle godine, a oprema je nabavljena i instalirana mnogo ranije, što znači da su rokovi isteka garancija veoma blizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.