MOSTAR

Deset tona opasnog mulja završilo na deponiji Uborak

Dovezen otpad koji se nalazio na rešetkama pročistača, kaže Salkić

Deponija Uborak: Odložen opasan otpad

Piše: M. SMAJKIĆ

1.6.2019

Nekoliko tona kancerogenog otpada iz pročistača za tretman otpadnih voda već je završilo na deponiji Uborak! Potvrdio nam je to jučer glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor Ejub Salkić.  

Priča o zatrovanom mulju iz pročistača za tretman otpadnih voda u Mostaru, koji je, kako je to pokazala analiza Federalnog zavoda za agropedologiju, kontaminiran PCB-om, opasnim otrovom piralenom, kao i drugim kancerogenim hemijskim jedinjenjima, tako poprima sve drastičnije razmjere.

Upozoravajuća analiza

Inspektori su, rekao nam je Salkić, pomno pročešljali deponiju Uborak i uočili da je dopremljeno šest tona otpada s pročistača za otpadne vode.

Abdurahman Bećirović, direktor preduzeća „Deponija“, priznao nam je jučer da se po cijenu otkaza usprotivio odlaganju otpada s postrojenja pročistača. Kaže da to traje već nekoliko mjeseci, otkako su od njega nadležni iz Gradske uprave Mostara zatražili da se mulj odlaže na deponiji.

- Usprotivio sam se, jer su rezultati analize pokazali i do čak sto puta veće od dozvoljenih vrijednosti bakra, cinka, olova, kadmija i žive. Upozorio sam sve nadležne da odmah reaguju i zatražio mjere zabrane - ispričao nam je on.

Uprkos tome, kao i činjenici da je od Federalnog ministarstva okoliša dobio tumačenje okolinske dozvole, prije deset dana zatražili su da deponiraju otpad koji se, kako su mu prenijeli, nataložio na rešetkama.

- Pod krinkom komunalnog otpada dovezen je mulj. Odmah smo zatražili reakciju svih nadležnih institucija. Učinili smo što smo mogli, zatrpali ga pijeskom - kazao nam je Bećirović.

Zakazan sastanak

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, kazala nam je jučer da ne može govoriti ima li u mulju piralena ili drugih opasnih materija, ali nam je potvrdila problem s odlaganjem na deponiji.

- Iz Ministarstva okoliša i turizma data je okolinska dozvola u kojoj se kaže da će se dehidrirani mulj odlagati na uređenoj gradskoj deponiji. Oni su izdali okolinsku dozvolu i za deponiju. Zbog problema odlaganja mulja na deponiji, zatražili smo hitan sastanak s predstavnicima Ministarstva i „Deponije“, koji je zakazan za 10. juni - kazala nam je Komadina.

Pročistač još nije predan Gradu na upravljanje  

Iz Gradske uprave Mostara oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem se ističe da je projekt pročistača vođen pod nadzorom Svjetske banke (WB) još u probnoj fazi te odgovornost izvođača radova grčke firme ''Aktor'' i nije predan Gradu Mostaru na upravljanje.

Optužba da se građani Mostara kontinuirano truju, kako su naveli, nije istina. 

- U prilog tome govori i Izvještaj hemijske analize parametara dehidriranog mulja s Postrojenja otpadnih voda u kojem piše da upotreba mulja u poljoprivredne svrhe nije moguća, ali da se može odlagati na uređenoj gradskoj deponiji - kazali su iz Gradske uprave. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.