NAKON BLOKADE

Mještani se povukli s mostarske deponije

Sutra ćemo imati sastanak i dogovoriti šta ćemo dalje, kaže Hujdur

Jutros ispred odlagališta: Vraćali kamione sa smećem. M. Smajkić

Meliha Smajkic

18.11.2023

Mještani okupljeni oko Udruženja "Jer nas se tiče" u poslijepodnevnim satima su se povukli ispred mostarske deponije "Uborak", koju su jutros u sedam sati blokirali.

To nam je potvrdio Omer Hujdur, predstavnik Udruženja. Uradili su to nakon okončanja radnog vremena zaposlenih na ovom odlagalištu otpada - JP "Deponija".

Katastrofalno stanje

- Kada su radnici zatvorili kapiju i mi smo se tada odlučili povući. Sutra ćemo imati sastanak Udruženja i vidjet ćemo u kojem pravcu ćemo ići dalje i koje ćemo korake poduzeti. Kako većina odluči, tako će biti - rekao nam je kratko Hujdur.

Podsjetimo, mještani su se na ovaj čin odlučili zbog katastrofalnog stanja na deponiji.

Njihova borba za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju traje četiri godine.

Nedavno je Kantonalni sud u Sarajevu odbio njihovu tužbu u vezi petogodišnjeg Plana prilagođavanja deponije.

Iako su pozdravili to da je, napokon, tim dokumentom određen rok za zatvaranje, ipak, nisu zadovoljni činjenicom da je Planom predviđeno otvaranje nove kasete, odnosno, širenje kapaciteta deponije, zbog čega su spremni pravdu tražiti i na Sudu u Strazburu.

Nadležni su u vezi proširenja kapaciteta bili započeli radove, ali su obustavljeni nakon nadzora Federalne inspekcije, s obzirom da je utvrđen niz nepravilnosti.

- Na deponiji se vrše bespravni iskopi, dolazi do direktnog curenja procjednih voda u zemlju, a time i do zagađivanja podzemnih voda. Stanje je u najkraćem katastrofalno - rekao je jutros Hujdur.

Definirani rokovi

Tokom današnje blokade, uprkos policijskom koridoru, mještani su spriječili dovoz smeća na deponiju. Nekoliko kamiona natovarenih otpadom vraćeno je ispred ulaza u deponiju.

Inače, ovo nije prva blokada deponije. Mještani su u nekoliko navrata, od decembra 2019. godine zabranjivali dovoz smeća.

Uoči najave blokade deponije "Uborak", gradonačelnik Mostara, Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić jučer su u zajedničkoj izjavi poručili kako je Gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi. Naveli su da cijeli proces opstruiraju članovi Udruženja.

- Prije tri godine smo izradili Plan prilagođavanja, što predstavlja jedan akt koji podrazumijeva proces zatvaranja deponije, a isti je sastavljen od struke i ljudi koji se bave tom temom. Tada smo imali prvi spor s Inicijativom, njihov zahtjev je bio da taj plan bude trogodišnji, na što je struka rekla da je to tehnički nemoguće napraviti u tome razdoblju, jedino u pet godina. Definirani su rokovi i ono što je potrebno učiniti u idućih pet godina kako bi se deponija sanirala i zatvorila - rekao je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.