O AFERI ALEŠEVIĆ

Izetbegović: Ko je, eventualno, uzeo novac - to treba dokazati

Tegeltija ne treba ulaziti u komentare i intervencije po pitanju predmeta

Bakir Izetbegović

Avaz.ba

2.6.2019

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentirao je posljednju pravosudnu aferu u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), u koju je umiješan predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

- Mislim da gospodin Tegeltija ne bi sebi smio dozvoliti, uopće, da ulazi u komentare i intervencije po pitanju predmeta, to je jedna potpuna protuzakonita pozicija. To je tako nedvosmisleno. Je li tu nuđen neki novac i ko je tu, eventualno, uzeo novac, to treba dokazati. Samo ovo je dovoljno da ga diskvalificira, nije to sebi trebao dopustiti - kazao je Izetbegović u intervjuu za MTV Igman.

Podsjetio je da je, prema izvještaju Evropske unije, jedan od uvjeta za Bosnu i Hercegovinu novi zakon o VSTV-u.

- Evo i u najnovijem izvještaju Evropske unije jedan od uvjeta za Bosnu i Hercegovinu je novi zakon o VSTV-u. Imali smo i posjetu gospodina Rajnharda (Reinharda), koji se bavio zapadnim Balkanom, koji je dobar posao uradio u Makedoniji i čija je ekspertiza upravo borba protiv korupcije. Mislim da slijedi jedna akcija Evropske unije koja će nam biti od pomoći da dovedemo u red rad pravosuđa u BiH, ali će to, naravno, potrajati - poručio je Izetbegović.

Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. 

Tegeltija je prijavljen u svojstvu člana VSTV-a i sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci jer je imao neprimjerene kontakte u aferi ''Alešević'', koja danima potresa bh. pravosuđe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.