SARAJEVO

Adamović: Sudsku vlast u BiH približiti evropskim standardima

Tema skupa "Ne/uspjeh reformi sudske vlasti"

Redovna sesija "Kruga 99"

A. Čengić / Avaz.ba

2.6.2019

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu danas je održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na temu "Ne/uspjeh reformi sudske vlasti".

- Činjenica je da se u najvećim institucijama u Bosni i Hercegovini dešavaju one pojave koje izazivaju opće zgražavanje i nesigurnost u ukupan pravni poredak u BiH. To je samo doprinos ukupnom stanju i onome što su stvarni rezultati reformskih procesa sudske vlasti – rečeno je na početku sesije.

Asocijacija "Krug 99", kako je istaknuto, u najvećoj mjeri želi podržati mišljenje Evropske komisije vezano za Bosnu i Hercegovinu, gdje je jasno naglašeno da se mora donijeti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te da u tom smislu treba uskladiti cjelokupni pravni sistem u BiH.

Kako je najavljeno, uvodničar je bio advokat Vlado Adamović.

- Apeliram da sudije i tužioci restartuju svoje ponašanje i krenu od početka kako bi sudsku vlast u BiH približili evropskim standardima - istakao je Adamović.

Dodao je da u posljednje vrijeme sudovi donose veliki broj oslobađajućih ili odbijajućih presuda, što je znak da optužnice nisu dobre pa je opće mišljenje da su tužilaštva trenutno najslabija karika u ovom sistemu.

- Međutim, stanovitu odgovornost imaju i sudovi s obzirom na to da postoji sudija za prethodno saslušanje i prethodni postupak, što je kontrola istrage i podignutih optužnica, i tu ima grešaka, jer se vrlo često potvrđuju optužnice koje iz procesnih razloga ne bi trebale biti prihvaćene - pojasnio je Adamović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.