INICIJATIVE

Omogućiti nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta

Sirovine usmjeriti prema proizvodnim kapacitetima u BiH

Piše: Ml. D.

3.6.2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti procedure prema Vijeću ministara BiH kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz BiH na dvije godine i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta s ciljem zaštite domaćih proizvođača. 

Nesmetan razvoj

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH.

Šarović: Hitne konsultacije

Ovo ministarstvo dobilo je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Suhad Ećo, reagirajući na ovu najavu, izjavio je da je krajnje vrijeme bilo da se donese takva odluka.

S ciljem jačanja drvoprerađivačke industrije BiH, Asocijacija je godinama upozoravala na teško stanje te na potrebu uvođenja zabrane.

Ećo: Krajnje je vrijeme

- Pozdravljam ovu odluku i drago mi je da su vlasti prepoznale upozorenja bh. privrednika kako bi se sirovina usmjerila prema proizvodnim kapacitetima u BiH. Sada očekujemo bolje snabdijevanje drvoprerađivača i proizvođača finalnih proizvoda - istakao je Ećo i naglasio da ova mjera može rezultirati jedino ako se uvede taksa u oba entiteta.

Imaju tržište

- Posebno treba stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha, jer domaći proizvođači imaju tržište i kapacitete da proizvode koristeći cjelokupnu sirovinu – kazao je Ećo.

Bolje snabdijevanje 

- Poznato je da je najveći problem drvoprerađivača snabdijevanje sirovinom i kriterij raspodjele. Ovakvom mjerom bi se doprinijelo boljem snabdijevanju prerađivača drveta i povećanju izvoza finalnih proizvoda, prvenstveno namještaja od masivnog drveta - kazala je Šemsa Alimanović, sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije u PKFBiH, koja napominje da bi se povećalo i zapošljavanje te doprinijelo smanjenju odliva radne snage i novim investicijama.

Uposlili bi hiljade novih radnika

- I pored nestašice sirovine, ova grupacija je bilježila rast izvoza svake godine i jedna je od najperspektivnijih grana industrije u BiH. Sa sigurnošću mogu kazati da bi implementiranje ove mjere predstavljalo pravi podsticaj za industriju i sigurno bi došlo do upošljavanja na hiljade novih radnika - zaključio je Ećo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.