SJEĆANJE

Dan šehida u Srebrenici: Bol i tuga ne prolaze i nikad i neće

Piše: S. SMAJLOVIĆ - E. TRAKO

5.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Skoro pet hiljada preživjelih članova porodica žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, rodbine i prijatelja iz svih gradova BiH danas je u Memorijalnom centru Potočari prisustvovalo obilježavanju Dana šehida. 

Ovaj memorijal danas je podsjećao na malu komemoraciju koja se održava svakog 11. jula.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Jasina i tevhida, klanjanjem podne-namaza i obilaskom mazarja. Vjerski obred predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić.

- Nemojte zaboraviti šehide koji su dali živote za odbranu domovine, ni njihove majke koje 24 godine istrajavaju na traženju kostiju svojih najmilijih i iznalaženju pravde za sve zločince koji su još na slobodi. Nemojte dozvoliti da nas u tim namjerama razjedinjuju i manipuliraju nama. Budite jedinstveni, zbijte redove, jer ćemo samo slogom stvoriti bolju budućnost našim pokoljenjima - naglasio je Peštalić.


(VIDEO: Evelin TRAKO)

Majke Srebrenice kažu da bol i tuga za njihovim najmilijima ne prolaze i nikad i neće. Predvođene Fazilom Efendić, predsjednicom Udruženja „Majke Srebrenice“, u Sućeskoj su obišle mezar rahmetli Hatidže Mehmedović, koja je, nakon teške bolesti, preminula prije dvije godine.

Nakon vjerskog programa i klanjanja podne-namaza u musali Memorijalnog centra, porodice su obišle mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i Kragljivodi, gdje je proučen Jasin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.