SREBRENICA

Obilježen Dan šehida u Memorijalnom centru

Nemojte zaboraviti svakog šehida i svaku majku koje se bore za traženje svojih najmilijih i procesuiranje zločinaca, poručio je ef. Peštalić

Sa obilježavanja. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

14.5.2021

Veliki broj preživjelih porodica žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, rodbine i prijatelja iz svih gradova BiH, danas su u Memorijalnom centru Potočari, prisustvovali obilježavanju Dana šehida i posjeti drugih šehidskih mezara.

Ovaj memorijal, podsjećao je na malu komermoraciju, koja se održava svakog 11. jula. Zelenom dolinom bijelih nišana odjekivalo je učenje Jas“ina i drugih ajeta iz Kur'ana, a čuli su se jecaji, plač i uzdasi za svojim najmilijim.

Vjerski obred

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježju, klanjanja džuma-namaza i učenjem tevhida,i obilaskom mezarja svojih najmilijih.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježju. S. Smajlović

Fatiha za najmilije

Bajro Jakubović iz srebreničkog sela Močevići, pored nišana oca Mujćina, brata Zikreta i amidže Fikreta, ukopanih 2003. i 2008. godine.

Pored nišana muža Zulfe i sina Edina, majka Naza Hodžić iz Brođevića kod Srebrenice uči Fatihu za svoje najmilije, a tu su kaže tri sina u muž njene Zaove Nadire.


Fatima Grbić iz Raševa. S. Smajlović

Fatima Grbić iz Raševa, suzama kvasi maramicu i i briše nišan sina Safeta, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u primarnoj grobnici Budak, iznad samog Memorijalnog centra.

Ostala mezarja

Nakon centralne manifestacije povodom Dana šehida u Memorijalnom centru Potočari, porodice su posjetile mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi, gdje je  proučen Ja-sin. Na ovim i još drugim mezarlucima po želji porodica  ukopano je 237 žrtava genocida  Do sada je u Memorijalnom centru  Potočari ukopano 6..652 žrtve, od čega 433 maloljetnika i 27 žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.