MASOVNA GROBNICA

Igman: Pronađene kosti, vide se lobanje stradalih

S. Mujić

6.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na lokalitetu novootkrivene masovne grobnice nalazi se ekipa portala Avaz.ba. Kako javljaju reporteri, do sada je tokom iskopavanja pronađeno pet-šest pari obuće.

Kako saznajemo, pronađeni su i lični dokumenti pojedinih žrtava. Još se ne zna o kome se radi. Takođe, pronađen je i oružani list jedne od žrtava.

Članovima porodica nestalih žrtava još nije dozvoljen pristup licu mjesta, dežurni tužilac ne dozvoljava bliži prilazak grobnici.

Trenutno su na terenu i ekipe Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, KJP „Sarajevo-šume“, JKP „Komunalac“, kao i pogrebnog društva.

Područje od gotovo 100 metara kvadratnih obilježeno je žutom trakom i niko, osim predstavnika institucija, ne može prići do mjesta masovne grobnice. Kako saznajemo na licu mjesta, primijećene su čahure oko grobnice.

Kako javljaju reporteri, timovi koji rade na ekshumaciji posmrtnih ostataka došli su do prvih kostiju, vide se lobanje stradalih.

Među nekoliko članova porodica nestalih koji se nalaze na licu mjesta je i Amir Hrnjić, koji se nada da je u ovoj grobnici i njegov otac, kojeg je posljednji put vidio 3. jula 1992. godine.

Kako nam je kazao, i sam je prošao istim putem, probijajući se do slobodnog teritorija. Tada je imao 19 godina.

- Tražim oca i prijatelje, ja sam prije njih krenuo i izašao 1992. Oni su krenuli iza nas, nikad nisu izašli - rekao je Amir.




Kako kaže, grobnicu je lično pronašao, a tada je uočio čahure i ostatke zrna.

Prema njegovim riječima, grobnica je pronađena u septembru prošle godine, ali zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće iskopavanje.

Prema riječima predsjednika Komisije za traženje nestalih FBiH Amora Mašovića teren je opasan za pretragu, jer se radi o miniranom području. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.