AKTUELNO Formirati što prije vlast

Vigemark: Zakon o finansiranju političkih stranaka uskladiti s EU standardima

Fena
06.06.2019 13:16

Ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i sprecijalni predstavnik EU, izjavio je danas da je usvajanje novog zakona o finansiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kojem treba raditi u BiH. 

Sadašnji zakon će se, kaže, morati mijenjati te usaglasiti sa standardima EU.

Istakao je da je u situaciji neformiranja novih vlasti na nivou BiH, jednom od entiteta i pojedinih kantona vrlo teško prijeći s riječi na djela kada je u pitanju postizanje evropskih standarda u BiH.

- Međutim, i u takvim okolnostima ne postoji razlog da se već sada ne razgovara o prioritetima kroz proces dijaloga - rekao je Vigemark, koji je danas je u Banjoj Luci bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

Podsjetio je da je Evropska komisija dala svoje mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da naša zemlja može postati članica, ali još puno stvari treba uraditi.

- Želimo da čujemo od građana šta im predstavlja EU i da oni sami poduzmu inicijativu i iskoriste proces evropskih integracija za unapređenje svog životnog standarda - rekao je ambasador Vigemark.

Vjeruje da su građani zainteresirani za ekonomske teme, sigurnost i pitanja koja govore o boljoj budućnosti, a ne o temama koje dominiraju u političkom diskursu.

Kada su u pitanju izmjene i dopune bilo kojih propisa u RS ili FBiH, po pitanju policijskih oblasti, naglasio je da se mora imati na umu da je ova zemlja u jednoj fazi odnosa s EU, nakon podnošenja aplikacije za članstvo.

- Da bi se ostvarili daljnji iskoraci, potrebno je da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti s evropskim standardima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo gdje u BiH, RS-, ili nekom od kantona - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Komentari

NA VRH