PROBLEMI

Besplatni Wi-Fi loš zbog velikog broja korisnika

U Centru ima 11 lokacija besplatnog interneta

Piše: A. Š. – M. H.

7.6.2019

Iako u centralnom dijelu grada ima više lokacija gdje se građanima pruža usluga besplatnog bežičnog interneta, mraža je često preopterećeni ili u kvaru.

Zagušenje konekcije

Građani su nezadovoljni zbog činjenice da postoji besplatni Wi-Fi, ali da je nemoguće pristupiti mreži.

Studentica Ilma Viteškić kazala nam je kako često, ali neuspješno, pokušava koristiti besplatni internet.

- Rijetko kada mi pođe za rukom. A i kada uspijem, internet je prespor i može poslužiti samo za osnovne stvari – rekla je Viteškić.

Turkušić: Odustala sam

Anita Turkušić kaže da nije zadovoljna uslugom besplatnog korištenja interneta.

- Često se pokušavam spojiti na mrežu, ali skoro svaki put ostane na pokušaju. Zbog toga sam odustala i koristiti mobilni internet – istakla je Turkušić.

Viteškić: Prespor internet

U Centru, kako su nam kazali u Općini, na 11 lokacija građani se mogu služiti besplatnim internetom, a neke od njih su trg ispred Narodnog pozorišta, most Festina Lente, ispred Opće bolnice, park „Prof. dr Nijaz Duraković“, trg ispred institucija BiH, Trg djece Sarajeva...

- Za sve korisnike postoji ograničenje za korištenje do 30 minuta. Na ovaj način omogućavamo da što više građana koristi naš internet. Onemogućeni su sadržaji koji povlače veliku količinu podataka – kazali su iz Općine.

U Starom Gradu besplatan Wi-Fi je kod Katedrale i na Baščaršiji. Isti je problem kao i u Centru. Iz Općine kažu da je prošle godine zabilježeno skoro milion spajanja na mrežu.

Na području Novog Sarajeva imaju samo dvije lokacije gdje se građani mogu besplatno povezati na internet, u Vilsonovom šetalištu kod Historijskog muzeja i Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Mreža opterećena

- Ne postoje ograničenja za korištenje bežičnog interneta. Konekcija je prilično dobra iako je preopterećena zbog velikog broja korisnika – kazali su iz Općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.