MINISTARSTVO ODBRANE

Potpisano: Kina oprema vojsku Bosne i Hercegovine

Ambasador Đi Ping je konstatirao kako je potpisivanje ovog aneksa rezultat uspješne posjete delegacije MOBiH Kini

Potpisivanje Sporazuma o vojnoj pomoći za BiH

Fena

11.6.2019

U Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) danas je potpisan Aneks sporazuma MOBiH i Ministarstva narodne odbrane Kine o vojnoj pomoći za BiH, a koji se odnosi na kinesku donaciju inžinjerskih mašina za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Aneks sporazuma potpisali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ambasador Kine u BiH  Đi Ping (Ji Ping).

Definirana je specifikacijska lista opreme, čija će isporuka biti u narednih pet godina.

- Ova vrijedna donacija pomoći će Oružanim snagama BiH u obnovi svojih inžinjerskih sredstava, koja se inače često koriste i kao pomoć civilnim organima u slučaju elementarnih nepogoda - kazala je Pendeš.

Zahvalila je ambasadoru Kine na dosadašnjoj saradnji i izrazila spremnost da se saradnja OSBiH i Kine i dalje proširi.

Ambasador Đi Ping je konstatirao kako je potpisivanje ovog aneksa rezultat uspješne posjete delegacije MOBiH Kini, koji je realiziran prije dvije godine.

- Drago nam je da možemo pomoći Oružanim snagama BiH. Posebno se radujemo saradnji na polju obrazovanja, ali i međunarodnih mirovnih misija - kazao je kineski amabasador.

Potpisivanju Aneksa sporazuma prisustvovali su i pomoćnik ministrice odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse generalbojnik Gojko Knežević, te kineski vojni brigadir Luo Tiefeng, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.