PROJEKTI

Švedska osigurala 4,5 miliona eura za smanjenje utjecaja opasnih hemikalija koje izazivaju rak

Izloženost ovim materijama ozbiljno ugrožava zdravlje bh. građana

Sukrob Košmuhamedov i Marie Bergstrom. UNDP

Avaz.ba

12.6.2019

Vlada Švedske izdvojit će 4,5 miliona eura za projekt koji ima za cilj smanjenje utjecaja opasnih hemikalija, organskih zagađujućih materija koje se dugo razgrađuju u prirodi, na zdravlje ljudi i okoliš.

Fokus petogodišnjeg projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji će realizirati UNDP Bosne i Hercegovine, prevencija je ispuštanja nenamjerno proizvedenih dugotrajno postojanih organskih zagađujućih materija kroz prelazak, u proizvodnji plastike, na hemikalije koje ne sadrže POPs.


Bosna i Hercegovina je 2010. godine ratificirala Štokholmsku konvenciju, međunarodni sporazum o okolišu kojim se tretiraju dugotrajno postojane organske zagađujuće materije. Međutim, još postoje nedostaci vezani za odredbe Konvencije i njihovu implementaciju te nedosljednosti u njihovoj primjeni između različitih nivoa vlasti u BiH.

- Izuzetno mi je drago da ćemo podržati ovaj projekt da bi se spriječilo ispuštanje opasnih hemikalija u okoliš. Svi se moramo potruditi kako bi se zaštitio okoliš! Ujedno, poboljšat će se upravljanje medicinskim otpadom, doprinijeti provedbi inicijativa zelene hemije u industriji i poljoprivredi zajedno s uništavanjem identificiranih zaliha POPs otpada. Projektom je predviđeno uništavanje najmanje 50 tona tog otpada - istakla je Marie Bergstrom, šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH.

Izloženost ovim materijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neke vrste raka, pojavu porođajnih defekata, disfunkcionalan imunološki i reproduktivni sistem, veću osjetljivost na bolesti, te oštećenje centralnog i perifernog nervnog sistema.

Žene su posebno osjetljive na izloženost opasnim hemikalijama u nekim periodima života, poput trudnoće, dojenja i menopauze.

- UNDP će sarađivati s javnim, privatnim i nevladinim sektorom, te realizirati informativne kampanje kako bi se povećala svijest građana, posebno ranjivih kategorija, o negativnom utjecaju POPs na ljudsko zdravlje - naglasio je Sukrob Košmuhamedov (Sukhrob Khoshmukhamedov), zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.