PRIZNANJA Na 25. godišnjicu Arhiva FBiH

"Povelja Kulina bana" dodijeljena Havi Tatarević kao simbolu bosanske majke

Ona danas živi u selu Zecovi kod Prijedora, sama

Fena

Hava Tatarević

Foto: Fena


Direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković uručio je danas "Povelju Kulina bana" simbolu bosanske majke Havi Tatarević i majkama BiH, žrtvama agresije na hiljadugodišnju državu Bosnu i suverenu Republiku BiH.

Jerković je, u izjavi novinarima, podsjetio da su Havi Tatarević iz sela Zecovi kod Prijedora tokom agresije na BiH ubijena šestorica sinova i muž.

- Na 25. godišnjicu Arhiva FBiH predložio sam da svebosanskohercegovačko priznanje - "Povelju Kulina bana" - ponese Hava Tatarević, majka kojoj su zločinci iz reda srpskog naroda, tokom agresije na BiH, ubili šestoricu sinova i muža. Ovo priznanje je i svim majkama BiH, a Hava Tatarević je zapravo reprezent majki Bosne i Hercegovine. Uvijek se sjećamo agresije na BiH, sjećamo se svih žrtava. Želimo naše majke staviti u epicentar svih zbivanja - poručio je.

Hava Tatarević danas je u Sarajevu kazala da joj to priznanje mnogo znači, zahvalna je što su je se sjetili. Nije joj, kaže, lako. Majke koje su izgubile svoju djecu najbolje znaju kako im je.

- Imam dvojicu sinova, oni mi pomažu - istaknula je. Hava i danas živi u selu Zecovi kod Prijedora, sama. Preko ljeta je u tom selu. Ostalo vrijeme je, kako je kazala, u Njemačkoj na liječenju.

Arhiv Federacije BiH dodjeljuje "Povelju Kulina bana" u povodu obilježavanja 25 godina rada, Dana arhiva i Međunarodnog dana arhivista.

Više o temi BiH

VREMENSKA PROGNOZA
Pripremite se i danas na paklene vrućine
NA VRH

Podijeli članak na