SARAJEVO

Nelson: Od 2001. godine pomogli smo 20 projekata širom BiH, čiji iznos premašuje milion dolara

Osigurano 625.000 dolara. T. Saletović

Piše: D. B.

12.6.2019

Na Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH danas je održana prezentacija rezultata rada projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH", u koji je uloženo 625.000 dolara. 

Finansijska sredstva osigurana su iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa. Projekt je započeo krajem 2015. godine, a implementator je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) ovom prilikom kazao je da ova donacija mora biti motiv i inspiracija svima nadležnim u pomaganju Zemaljskom muzeju. 

- Zemaljski muzej je zajednička prošlost i zajednička budućnost. Očuvanje ovakvog blaga, muzejskog blaga ne treba bi zadatak samo strancima nego i političkim bh. liderima. Od 2001. godine pomogli smo 20 projekata širom BiH, čiji iznos premašuje milion dolara - kazao je Nelson. 

Cilj projekta je podrška obnovi Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju, koja treba spriječiti daljnje propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta  za njeno čuvanje. 

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić kazao je da je izuzetno sretan što su došli u fazu da objave završetak ovog projekta. 

- U nekim stvarima smo napredovali, u nekim se nismo pomakli. Muzej se 2015. godine ponovo otvorio za javnost. Prijateljstvo SAD i BiH nikada nije bilo upitno. Sljedeći korak u ovom prostoru je izmjena stolarije. Degutantno je objašnjavati važnost ove institucije - ističe Sijarić 

Elmedin Konaković je istakao značaj uposlenika Muzeja, koji ga nisu ostavili i kada su to drugi uradili. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.