BANJA LUKA

Odgovor FBiH uplašio RS: Narodna skupština bez rasprave o rezervnom sastavu policije

Nastavak sjednice zakazan za 25. juni

Sl. M. / Avaz.ba

13.6.2019

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je informaciju o stanju sigurnosti u RS u 2018. i prva četiri mjeseca ove godine, sa 52 glasa za, 16 protiv i dva suzdržana. 

U dokumentu se navodi da je entitetski MUP sve zadatke realizirao profesionalno i korektno, u interesu sigurnosti građana i njihove imovine, uprkos ogromnom pritisku i napadu određenih grupa i pojedinaca. 

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o poticajima u privredi RS te dopune Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, prema kojem se službeniku Sudske policije i policajcu u kazneno-popravnim ustanovama sa srednjom i višom stručnom spremom utvrđuje pravo na dodatnu naknadu od 10 posto prosječne plate u entitetskom MUP-u ostvarene u proteklom mjesecu, kao i za policijske službenike u MUP-u. 

Usvojeno je još nekoliko zakonskih rješenja i odluka, među kojima je odluka o izradi plana parcelacije za auto-put i plinovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača. 

Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović zaključio je rad prvog dijela 5. redovne sjednice i nastavak zakazao za 25. juni, kada bi poslanici trebali razmatrati uvođenje rezervnog sastava policije RS. 

Podsjetimo, iz institucija FBiH najavljeno je donošenje recipročnog rješenja ukoliko Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, bude usvojen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.