FEDERACIJA BIH

Tri miliona maraka za „blagostanje“

Nekima je budžet jedini izvor prihoda, iako revizori vlast konstantno upozoravaju da to nije u skladu s propisima

Piše: M.R.S

15.6.2019

Na nivou Federacije ima 9.441 udruženje i fondacija u koje se godišnje iz budžeta svih nivoa sliju stotine miliona maraka.

Prema podacima iznesenim jučer, prošle je godine stotinu „najbolje plaćenih“ udruženja dobilo 42 miliona KM budžetskih sredstava. Podatke je objavio poslovni portal Akta.ba pozivajući se na Finansijsko-informatičku agenciju FBiH, s kojom sarađuje.

Jedini prihod

Za taj novac moglo je, prema procjenama poslodavaca, biti otvoreno bar 850 radnih mjesta.

Za neka od udruženja koja su dobila vrtoglave sume novca većina građana nikad nije ni čula. Nekima je budžet jedini izvor prihoda, iako revizori vlast konstantno upozoravaju da to nije u skladu s propisima i da se udruženja moraju većinom finansirati iz vlastitih prihoda.

 

Po jedan ili dva zaposlena dobivaju znatne sume

Prema podacima, udruženje koje je prošle godine dobilo najviše budžetskih sredstava, oko 3,1 milion KM, jeste Udruženje za blagostanje Sarajevo, koje ima pet zaposlenih. Prema registru, ovlaštena osoba je Ajman el-Fakvi, a bave se pružanjem pomoći socijalno ugroženima, siročadi, studentima, razvoju privrede... te su dijelili ramazanske pakete, kurbansko meso, pomagali u gradnji džamija.

Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic dato je oko 305.000 KM, Udruženju umjetnika „Deblokada“ Sarajevo oko 260.000 KM, a Udruženju za razvoj kulture „Dokument“ oko 466.000 KM. Sportski savez Unsko-sanskog kantona prošle je godine dobio 573.660 KM. Ima zaposlenog generalnog sekretara Elvisa Felića, koji nam je rekao da novac ide za razne manifestacije i takmičenja koje organiziraju članice saveza.

Strane organizacije

- Nemamo članarina. Krovna smo kuća sporta u USK. Sredstva usmjeravamo za mlade, ne finansiramo profesionalne klubove – dodao je Felić.

Novac je išao i stranim organizacijama, pa je predstavništvo organizacije „Mennonite Central Committee“ iz SAD dobilo skoro pola miliona maraka. Ni njih jučer nismo uspjeli dobiti.

Budžet kao jedini izvor prihoda bio je, između ostalog, bh. predstavništvu Turske radio-televizije (Turkiye Radyo Televizyon Kurumu). Sredstva su dobivale i vjerske zajednice.

Šta kažu u Udruženju za blagostanje 

Iz Udruženja za blagostanje odgovorili su da iz budžeta nikad nisu uzeli ni marku, niti od bilo koje državne institucije, i da se radi o takvoj laži o kojoj će sud odlučivati.

Naveli su da sva njihova sredstva dolaze iz Kuvajta, a troše se za stipendije 2.000 djece bez jednog ili oba roditelja i druge socijalno ugrožene kategorije.

Građani će od ponedjeljka imati uvid u sve podatke svih firmi, udruženja i fondacija koji postoje u FBiH, najavio direktor FIA-e Esad Mahmutović.

 
 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.