BURNE REAKCIJE

Hadžihafizbegović: Kome je i zašto važna humoristična priča o moja tri prsta

Žao mi je što je Aleksandar Stanković pristao ili odlučio da na tako bizaran način, kako to rade i opskurni Vučićevi tabloidi u Srbiji, pokuša dezavuirati moju malenkost

Hadžihafizbegović: Imati neprijatelja znači da imaš stav. Avaz

Mirela KUKAN

17.6.2019

Nezapamćenu buru reakcija izazvalo je jučerašnje gostovanje našeg glumačkog velikana Emira Hadžihafizbegovića u emisiji HRT-a „Nedjeljom u 2“ poznatog urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Potpuno iznenađujuće Stanković je posegao za optužbama da se Hadžihafizbegović tobože za vrijeme rata pojavljivao na skupovima gdje je pozdravljao okupljene s tri prsta.  

Telefoni gore od poruka i čestitki

- Ovo sam ja i tri prsta ispred Skupštine Tuzla. Da ja dižem tri prsta u Tuzli?! Koja je granatirana, daj, Aco, molim Vas, stvarno, ovo je budalaština. Ovo je autentično, ali kontekst nema veze s vezom. Ovo je kao kad su onog iz ''Dubioze kolektiv'' prozvali da je digao tri prsta jer je pokazivao koliko je sati - rekao je naš glumac u emisiji.

Među burnim reakcijama na prikazanu fotografiju koju je Hadžihafizbegović nazvao budalaštinom i blasfemijom je i novo oglašavanje kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona. Thompson i dalje tvrdi kako nikada nije imao pjesmu “Srbe na vrbe” te negira i da je ikada veličao Maksa Luburića. 

U izjavi za „Avaz“, koju je dao u povratku iz Zagreba za Sarajevo, velikan bh. glumišta i direktor Kamernog teatra 55 odgovorio je danas i Thompsonu i Stankoviću. 

Fotografija koju je Hadžihafizbegović u emisiji nazvao budalaštinom i blasfemijom: Nastala tokom žestokog obračuna sa SDS-ovcima u Tuzli. HRT

- Čujem da moje gostovanje kod Stankovića već ima skoro 100.000 pregleda na YouTubeu - kaže nam Hadžihafizbegović u telefonskom razgovoru. 

Potcrtavajući kako mu je drago da je uspio reći sve u 55 minuta emisije, ističe i da mu je cilj bio samo jedan - „afirmirati moju domovinu Bosnu i Hercegovinu i pokušati objasniti kako se kroz kulturu može uraditi ogroman posao za državotvornost BiH“.

- Obje te stvari u jednoj 55-minutnoj simbiozi pronašle su put do ljudi koji poštuju moj lik i djelo i telefoni mi gore od poruka i čestitki iz cijele regije – dodaje Hadžihafizbegović.

Upitan je li očekivao da Stanković posegne za konotacijama s njegovom fotografijom i da li se eventualno nakon emisije prisjetio kada je ona nastala, je li eventualno na njoj glumio, odnosno imitirao nekoga s tri prsta, kaže kako se sjeća da je to bilo u sami sumrak rata, kada se žestoko obračunavao sa SDS-ovcima u Tuzli. 

- Šta sam im u tom trenutku govorio s bine, možda je negdje i filmski zabilježeno, ali na tu fotografiju sam jako ponosan i hvala Stankoviću, koji se potrudio da je pronađe, jer ona će u mom albumu zauzimati značajno mjesto. No, s druge strane, žao mi je što je etablirani novinar bivše Jugoslavije Aleksandar Stanković pristao ili odlučio, sasvim svejedno, da na tako bizaran način, kako to rade i opskurni Vučićevi tabloidi u Srbiji, pokuša dezavuirati moju malenkost - kaže Hadžihafizbegović.

Odgovarajući dalje na reakcije koje su uslijedile nakon emisije, nastavlja:

- Naravno, kako to Čerčil kaže, imati neprijatelja znači da imaš stav. Vidim da je onima koji ne vole BiH mnogo zanimljivija blasfemija i bezuspješan pokušaj diskreditiranja moje ličnosti kroz zaista humorističnu priču o prstima moje desne ruke od priče o srpskoj djevojčici koja je napisala najljepšu pjesmu o Bosni, od priče o ubijenom Blažu Kraljeviću, heroju i čovjeku koji je smaknut od strane službi samo zato što je promovirao zajedničku borbu Hrvata i Bošnjaka protiv četnika, od priče o plemenitom i harmoniziranom životu Srba, Bošnjaka i Hrvata u Sarajevu, od priče o mojim svjetskim nagradama i predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“, od priče o Srebrenici, ili od podsjećanja na posjetu predsjednika HDZ-a BiH 9. januara Banjoj Luci, gdje je uručeno odlikovanje generalu srpske vojske Slavku Lisici, koji se otvoreno hvalio granatiranjem Slavonskog Broda u kojem je poginulo 28 hrvatske djece. 

Stanković: Šta je bio cilj. HRT

Zapravo mogu još jednom samo da se glasno nasmijem i čestitam sam sebi što sam, iako beskrajno umoran od rada, ipak bio koncetriran i završio nastup na HRT-u čitanjem Aleksandrine pjesme, jer njena pojava u bh. društvu mnogo više govori o ideji Bosne nego sve destrukcije koje našoj državi rade Čović i Dodik - potcrtao je Hadžihafizbegović. 

Najljepša pjesma o Bosni

Stihovi pjesme „Moja domovina“ autorice 15-godišnje Aleksandre Mrakić, Srpkinje iz Bosanske Gradiške, koju je Hadžihafizbegović, uz poruku da je upravo ta djevojčica budućnost bh. društva, pročitao na kraju emisije, glase:  

Bosna i Hercegovina
to je moja domovina,  
tu je moja djedovina,  
tu je moja očevina.  
Od Kulina, slavnog bana, 
pa sve do današnjih dana  
sa svih strana napadana, 
al ostala postojana. 

Bošnjaci, Srbi i Hrvati, 
svi morate dobro znati 
Bosna nam je svima mati 
koju treba poštovati. 

Ako narod to ne shvati
uludo će ratovati, 
ginuti i strahovati, 
nikad mira ne imati… 

Bosno, majko, zemljo mila,
uvijek si nam draga bila, 
bezbroj puta krvarila, 
al slobodu ostvarila. 

Vi, dušmani, dobro znajte,
našu Bosnu ne dirajte, 
možda ona vama smeta, 
al je za to nama sveta. 

Neka čuje sva planeta
dok je vijeka i svijeta 
naša Bosna će da cvjeta 
zemlja mila, zemlja sveta.  


Snimci heroja nacije sve govore 

Na pitanje kako na kraju opet odgovara Marku Perkoviću Thompsonu, naš glumac je rekao:

- Što se tiče heroja nacije koji kroz svoje pjesme veliča zločince, vrlo je lako na internetu pronaći snimke gdje govori: „Evo jedne pjesme koju su voljeli naši stari...“, pa onda krene o Maksu Luburiću i tome kako Neretvom trebaju plivati poklani Srbi. Dokaz da je on sam izjavio da je tu pjesmu pjevao nalazi se i na portalu Index.hr i to je sve što mu imam reći – rekao je Hadžihafizbegović.


Članak s Index.hr kao dokat Thompsonovog priznanja da je pjevao o klanju Srba. Index.hr

Inače, Index.hr je prošle godine podsjetio kako je prije deceniju i po objavio članak pod naslovom "Thompson - domoljub ili fašist? Konačan odgovor je...". Tada je objavljen i audiozapis u kojem se čuje kako Thompson izvodi pjesme ''Jasenovac i Gradiška Stara''. O kakvoj se pjesmi radi, najbolje pokazuje njen tekst, objavljen na ovom linku.

"Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
 Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure  
U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila  
Oj, Neretvo, teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu  
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani  
Ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća  
Gospe sinjska, ako si u stanju, uzmi Stipu, a vrati nam Franju  
Oj, Račane, jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te  
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića" - glase stihovi Thompsonove pjesme.  

Hadžihafizbegovićevi problemi u povratku iz Zagreba

Zanimljivo je da se Hadžihafizbegović sinoć nije uspio vratiti avionom za Sarajevo.

- Zbog velikog nevremena sinoć se nisam mogao vratiti avionom iz Zagreba za Sarajevo, gdje večeras igram „Sjećaš li se Doli Bel“. Zahvaljujući prijateljima koji su organizirali moj povratak, sad sam u putu automobilom da bih stigao na vrijeme, jer se trebam pripremiti za predstavu, a za četiri dana imam i nastavak snimanja u Mostaru filma o Srebrenici “Quo vadis, Aida” naše Jasmile Žbanić – ispričao nam je Emir Hadžihafizbegović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.