PORUKE Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik u Budimpešti: Najvažniji dokaz srpskog identiteta

Boravi u posjeti Mađarskoj, posjetio je Sent Andreju i Srpski muzej Budimske eparhije

Srna
17.06.2019 17:14

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napisao je danas u zgradi Budimske eparhije da je poseban osjećaj sreće biti na ovom mjestu, dokazu srpskog postojanja i trajanja.

Naša crkva je najvažniji dokaz našeg identiteta, a ovdje, u Sent Andreji, i nesumnjivi dokaz našeg upornog postojanja koje svi vremenski nasrtaji nisu urušili. Preosvešteni vladika svojom energijom pokazuje radost našeg postojanja. Neka Bog podari sreću i zdravlje i naše trajanje u stoljećima koji dolaze - naveo je Dodik.  

Dodik, koji boravi u posjeti Mađarskoj, posjetio je Sent Andreju i Srpski muzej Budimske eparhije, a prethodno je razgovarao s episkopom budimskim i administratorom temišvarskim Lukijanom.  

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će na predstojećim sastancima s predsjednikom Mađarske Janošom Aderom razgovarati o političkim pitanjima, a s premijerom Viktorom Orbanom o privrednoj saradnji.

Dodik je objasnio da želi upoznati domaćine s viđenjem situacije u BiH te ocijenio da je veoma važno sastati se da bi se razumjeli.

Ona je na neki način slična onome šta Mađarska radi u okviru same EU. Dakle, poštivanje zajednice i drugoga, ali isto tako traženje da se uvaže domaćin, identitet naroda i država i da niko izvan zajednice te države, a mi ovdje čitamo Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ne može da nam nameće bilo kakva rješenja - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske. 

On je ocijenio da Orban nesumnjivo ima veliku podršku u Mađarskoj, što se moglo vidjeti na evropskim izborima, te da će biti zanimljivo čuti kakva je njegova procjena kako će se razvijati odnosi u EU, jer je jedan od njenih vodećih lidera.

Milorad Dodik je dodao da je BiH zemlja koja treba da se približi EU, u kojoj, prema onome što vidi, ima mnogo problema. 

On je naveo da su svi iz srpske zajednice u Mađarskoj s kojima se danas susreo rekli da mogu biti zadovoljni položajem koji im je omogućila Mađarska. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da će sutra posjetiti muzej u koji je sredstva uložila Mađarska radi očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, koji je na tom prostoru prisutan kroz stoljeća. 

Dodik je ocijenio da Mađarska na taj način ostvaruje politiku dobrih odnosa sa Srbima, prije svega između Srbije i Mađarske, ali i RS, odnosno BiH.

Komentari

NA VRH