IZGLASANA ODLUKA Sa vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Grada Mostara

Mostar će proglasiti vanredno tehničko stanje, ako deponija ne bude deblokirana sutra do podne

M.Sm.
19.06.2019 22:12

Sa večerašnje sjednice

Foto: M.Sm.

Ako do sutra u podne ne bude deblokirana deponija Uborak, Grad Mostar će proglasiti vanredno tehničko stanje! Ova odluka je izglasana kasno večeras na vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Grada Mostara. 

Nakon sjednice je upućen apel mještanima da odustanu od blokade deponije.

- Iskreno se nadam da nećemo morati proglasiti takvo stanje, jer ne želimo da situacija eskalira - izjavio je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Pojasnio je da bi stupanje ove odluke na snagu značilo to da će Grad preuzeti upravljanje svim segmentima i rizicima.

-To će značiti da mi izdajemo policiji, vatrogascima i uopće svim službama naredbe, a neprovođenje tih naredbi je kaznena odgovornost. Ponavljam, ne želim nikakve represije, želja nam je da zajednički nađemo rješenje i pozivam svoje sugrađane da shvate situaciju, jer je došlo do usijanja -poručio je Bešlić.

  • Ljubo Bešlić
    Ljubo Bešlić Foto: M.Sm.

Također, kazao je da je danas u vezi ove situacije uputio pismo premijerima Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Fadilu Novaliću i Nevenku Hercegu, kao i federalnoj ministrici turizma i okoliša, Editi Đapo.

- Nadam se da ćemo sutra imati priliku da sasvim normalnije razgovaramo, svi smo pod stresom i pritiskom, nervoza raste, ali vjerujem da ćemo ostati pribrani i zajendički naći rješenje - rekao je Bešlić.

Inače, procjene su da je na ulicama Mostara do 1.500 tona smeća. Zato je dr. Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH upozorio na to da Mostaru prijeti epidemija brojnih zaraznih bolesti.

Komentari

NA VRH