PRVA FAZA PROJEKTA

Otvaranje prve kasete na deponiji Trešnjica u Goraždu za godinu, do godinu i po dana

Postoji dobra volja sa svake strane, danas smo napravili jedan dinamički plan, rekla je Pozder

Postoji dobra volja sa svake strane, danas smo napravili jedan dinamički plan i okvir u kojem očekujem adekvatne aktivnosti sa lokalnog nivoa. Facebook

E. Ć.

14.3.2024

Grad Goražde dobit će podršku Federalnog ministarstva okoliša i Ministarstva za urbanizam BPK za prve radove koji vode ka otvaranju prve kasete na deponiji Trešnjica. 

O tome je danas razgovarano na sastanku gradonačelnika Ernesta Imamovića i saradnika sa federalnom ministricom dr sci Nasihom Pozder, njenim saradnicima i kantonalnim ministrom Bojanom Krunićem.

Bitan projekat

Zajednička volja da se konačno počne sa realizacijom ovog projekta postoji naglasila je u izjavi za medije ministrica Pozder.

- Ovo je već moja druga posjeta ovom lokalitetu, ali su najozbiljniji koraci do sada. Danas smo bili u punom sastavu, gradonačelnik, resorni ministar za urbanizam, prostorno uređenje i komunalne poslove BPK-a, i tehnički dio tima, dakle ljudi koji rade na projektnoj dokumentaciji, kao i moj tim ispred ministarstva.

Postoji dobra volja sa svake strane, danas smo napravili jedan dinamički plan i okvir u kojem očekujem adekvatne aktivnosti sa lokalnog nivoa, na nama je da bezbjedimo finansijski okvir i da krenemo u realizaciju - rekla je Pozder.

Planirano je izdvajanje finansijskih sredstva od strane oba ministarstva za prve radove na ograđivanju i pripremi deponije.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da je bitno početi sa realizacijom projekta, Grad Goražde već ima dosta toga spremnog: 

- Nadamo se da ćemo u što kraćem roku pokrenuti tendersku proceduru za izbor izvođača i krenuti sa radovima. Drago mi je i ponosan sam da su svi akteri bili danas za jednim stolom.

Planirana sredstva

Puna podrška stiže i iz resornog kantonalnog ministarstva, kazao je ministar Bojan Krunić.

- U prošloj sedmici je donesen Program, kojim su planirana sredstva u iznosu od 350.000 KM za deponiju. Također, mogu da izrazim lično zadovoljstvo današnjom posjetom ministrice, jer je konačno utvrđen dinamički plan, koji naravno uz konsultacije sa projektantom treba da prati i finansijski plan. 

To su neki prvi koraci ka izgradnji jednog ovakvog objekta tj. Deponije. Idemo i prema višim nivoima vlasti sa aplikacijama, sa projektnim zadacima za povlačenje sredstava da bi mogli da isfinansiramo jednu ovakvu vrstu projekta.

Nakon sastanka u zgradi Gradske uprave izvršen je obilazak terena na deponiji Trešnjica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.