REAKCIJE

Poruka Dačiću: U Vašim logorima nisu se "čuvali zatvorenici", u njima ste mučili, silovali, ubijali, klali svakog dana...

Lažima i poricanjem možda možete uvjeriti pojedinca da niste počinili genocid, ali uvijek će Vas koščice Bošnjaka koje izbijaju iz masovnih grobnica još stoljećima podsjećati šta ste uradili

Skandalozna izjava Ivice Dačića. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

23.6.2019

Nakon posljednje izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića kojom je doveo u pitanje uopće postojanje logora u BiH tokom agresije, reagirali su iz Saveza logoraša BiH.

Najoštrije su osudili javne istupe srbijanskih državnika i novinara i izrazili nevjericu kakva se to patologija laži razvija i širi među njima.

- Ministre Dačiću i svi ostali, stotine srpskih logora koji su formirani za vrijeme agresije i izvršenja genocida u Bosni i Hercegovini nisu formirali pojedinci. Formirao ih je izopačeni sistem, isti onaj koji je danas samo prefarbao masku svoje izopačenosti nekim drugim nijansama, a čija je osnovna svrha postojanja da ljudima poput Vas otvori vrata stoljetnog umijeća krivotvorenja, brisanja, poricanja i izmišljanja. Vaše izjave i uvrede su prevazišle sve nivoe vrhunske propagande, one se mogu mjeriti poređenjem Vas sa svim onim što civilizirani ljudi nisu - kazali su iz Saveza logoraša BiH.

Kako su dalje poručili, "posljednju fazu izvršenja zločina i genocida provodite tako vješto da biste trebali dobiti i Pulicerovu, i Nobelovu, i sve druge nagrade. 

- Uništavanje Bosne i Hercegovine i sjemena njenog naroda od Vašeg sistema osudio je cijeli svijet. U Vašim logorima, koji su kao biljke poslije kiše nicali, nisu se ''čuvali zatvorenici'', u njima ste mučili, silovali, ubijali, klali; svakog dana, sata... ne birajući - fetuse, novorođenčad, djecu, žene, starce... U Vašim logorima pozirao je sami đavo, a ne civili koji stoje iza bodljikave žice. Snimci iz Omarske koje navodite prikazuju ono ''najmanje'' od zla koje ste nanijeli ljudima koje ste tu držali zatočenima. A kada Vam je ono najsvjetlija tačka Omarske i kada se divite ubilačkim tretmanima koje ste provodili, kada vrijeđate ljudska bića koja ste pretvorili u kosture i nazivate ih cirkusantima, mi Vas javno pozivamo da pogledate hiljade sati priznanja i izjava poslušnika Vašeg sistema o tome šta su, kome i na koje sve načine radili narodu Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na njenu suverenost. 

Gospodine, i svi ostali, lažima i poricanjem možda možete uvjeriti pojedinca da niste počinili genocid, ali uvijek će vas koščice Bošnjaka koje izbijaju iz masovnih grobnica još stoljećima podsjećati šta ste uradili, a Vi ćete znati da trebate i morate još više, bolje i ljepše lagati.

Ako mislite da ćete nas opet uspavati i da ćete nas ponovo klati - budite sigurni da više nećete nikada, jer smo izvukli pouke i naučili da se zla nikada nećete odreći. Neka Vas je stid za sve generacije koje ste iskorijenili, za uvrede onima koji su se izvukli iz Vaših kandži i za sve generacije koje tek dolaze - navodi se u saopćenju iz Saveza logoraša BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.