MEĐUGORJE

Hoserovo prisustvo uvod je da svetište prizna i Vatikan?

Ovoj godišnjici prvi put će prisustvovati i apostolski vizitator

Međugorje: Očekuje se dolazak više od 60.000 hodočasnika. Avaz

Piše: M. SMAJKIĆ

25.6.2019

Međugorje će danas proslaviti 38. godišnjicu Gospinih ukazanja, kada će ovo hercegovačko mjesto posjetiti hodočasnici iz cijelog svijeta.  Tradicionalno, brojni vjernici u Međugorje će danas stići pješice, a mnogi će hodočastiti i bosi.  

Policija spremna

Zbog velikog broja hodočasnika, kojih se očekuje i više od 60.000, i u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona poduzeli su sve neophodne mjere.

Vatikan do sada Međugorje nije priznao za svetište. Odlukom pape Franje, 31. maja 2018. godine, varšavsko-praški nadbiskup Henrik Hoser (Henryk) imenovan je za apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje. Hoser je svoju službu preuzeo 23. jula prošle godine.

Uz to što je ova godišnjica posebna i po tome što će joj prvi put prisustvovati ovaj apostolski vizitator, odluku pape Franje od prošlog mjeseca kojom biskupima i svećenicima dopušta organiziranje hodočašća u Međugorje, mnogi su protumačili kao svojevrsni korak do službenog priznanja ovog svetišta.

Tako su pojedini hrvatski mediji uoči ove godišnjice tekstove naslovili upravo tako, odnosno iznijeli su da je crkvena politika prema Međugorju doživjela snažan preokret, počevši od Hoserovog imenovanja pa do posljednje Papine odluke, što će u konačnici dovesti i da ga prizna Vatikan.

Šestero djece

Porijeklo međugorskog fenomena vezano je uz navode šestero djece o ukazanju Gospe iz 1981. godine. Dio njih koji su je vidjeli, i dalje tvrdi da im se Gospa ukazuje.

Centralna svečana misa bit će služena večeras u 19 sati, nakon čega će uslijediti cjelonoćno klanjanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.