BIH

Hrizostom: Što je oteto - oteto je, ali ne može biti predato

Srbi neće zaboraviti poniženja od SAD-a, Britanije, Njemačke...

Hrizostom: Srbi neće zaboraviti poniženja od SAD-a, Britanije, Njemačke.... Arhiv

Srna

26.6.2019

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom vjeruje da će političko rukovodstvo Republike Srpske, kao i predstavnici srpskog naroda u drugom bh. entitetu i organima vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine istrajati u politici nepristajanja na vojno uključivanje u NATO.

- Moralno je pravo srpskog naroda da kaže „ne“ NATO-u, jer je NATO bombardirao srpski narod, kako u BiH, tako isto i još više u Srbiji i Crnoj Gori - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je naveo da se Crkva ne bavi ovakvim pitanjima i nema "zvaničnu poziciju" o ovom pitanju, ali episkopi naroda u svojim eparhijama u Bosni i Hercegovini, naroda koji živi tragične posljedice NATO bombardovanja, imaju pravo i obavezu da kažu šta misle o ovom pitanju.

- S obzirom na to da sam upućen u posljedice granatiranja naselja i sela sa srpskim narodom i položaja srpske vojske 1995. godine, kategorički smo, ne samo protiv priključenja u NATO, već i protiv takve priče uopće - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je ocijenio da je sadašnjost i budućnost srpskog naroda u Mitropoliji dabrobosanskoj, pa i cijeloj Bosni i Hercegovini, teška, ali nije obeshrabrujuća.

- Molimo se neprestano - da se složimo u miru i bratskoj ljubavi, u Hristu Gospodu, da se obožimo, da postanemo hristonosci i bogonosci i onda da se umnožimo i napunimo zemlju svoju i vladamo njome. Bez ovog trojstva nema sreće, niti budućnosti ni za jedan narod, pa ni za srpski - istakao je mitropolit dabrobosanski.

On je kazao da je Srbija među "garantima Dejtonskog sporazuma" i da bh. entitet Republika Srpska i Srbija imaju dobre specijalne veze i odnose, što nije malo da bi više od toga tražili.

Govoreći o rješenju pitanja Kosova, mitropolit Hrizostom je rekao da Crkva trenutno vidi drugo rješenje tog pitanja osim onog koje je iskazano u Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Kosovo je sastavni dio Srbije, trenutno pod međunarodnom upravom i tražimo da se poštuju odluke UN-a i potpunu primjenu Rezolucije 1244 - naveo je mitropolit dabrobosanski, podsjetivši na druge slučajeve otimanja teritorija koje su, ipak, na kraju vraćene matičnoj državi.

Prema njegovim riječima, to kako će teći rješavanje pitanja Kosova umnogome zavisi od stava Srbije i njenog međunarodnog ugleda i položaja.

- Kosovo nije samo teritorija. To je metafora naših najviših moralnih vrijednosti nastalih na toj svetoj srpskoj zemlji. I kao što je Sveta zemlja - zemlja otaca i praotaca, sveta i neotuđiva od jevrejskog naroda, tako je i naše Kosovo i Metohija naša sveta srpska zemlja naših svetih otaca i praotaca - naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je napomenuo da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) preko svog najvišeg organa vlasti Svetog arhijerejskog sabora ove godine potvrdila ranije opredjeljenje o Kosovu - "da je ono sastavni dio Srbije, što je definirano Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244".

- Vjerujem da naša Crkva izražava svijest i savjest srpskog naroda po pitanju Kosova i Metohije... Oteli ste na način kako ste oteli, ali da mi damo saglasnost na vašu otimačinu to je već premnogo i razumije se neprihvatljivo. Što je oteto - oteto je, ali ne može biti predato - poručio je mitropolit dabrobosanski.

On ističe da se jedinstvo srpskog naroda ne ostvaruje isključivo jedinstvom teritorija, a posebno ne državnih, nego se bazira na jedinstvu srpske crkve, srpske nacionalne svijesti i kulture u najširem značenju te riječi.

- Srbi kao i Rusi žive širom svijeta i svuda se osjećaju Srbima, svuda žive svoje srpstvo kroz pravoslavno-svetosavski i kosovski zavjet - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da su, tek dolaskom Vladimira Putina na vodeću poziciju u Ruskoj Federaciji, Srbi osjetili iskonski duh Rusije, u kojem se prepoznaje osjećaj za dobro, istinu i pravdu u politici, osjećaj za slabe i nejake, ugrožene, ponižene i prezrene.

- Od same Rusije i njene politike prema Balkanu i svim balkanskim zemljama zavisi i koja će biti dalja sudbina Rusije na Balkanu. Treba imati u vidu da se upravo sada na Balkanu odvija velika presija, pa možemo konstatovati pravo nasilje nad srpskim narodom na Balkanu da se prikloni NATO-u i Americi, a protiv Rusije - smatra mitropolit dabrobosanski.

Srbi neće zaboraviti poniženja od SAD-a, Britanije, Njemačke...

On je poručio da Srbi nikada neće zaboraviti, ne samo bol, već uvredu i poniženje koje su doživjeli od SAD-a, Velike Britanije, Holandije, a posebno Njemačke i Austrije treći put u 20. vijeku.

Prema njegovim riječima, nosioci pangermanizma su, uz podršku Vatikana i Rimokatoličke crkve, uspjeli da razbiju ideju panslavizma, što se naročito ispoljilo u Poljskoj, Češkoj i Hrvatskoj, u zemljama koje su, kako kaže, izgubile slovenski identitet, slovensku kulturu i pretvorile se u ono što danas jesu.

Govoreći o različitim protestima u zemljama regiona, on je rekao da protesti treba da budu pokazatelj demokratičnosti jednog društva, ali da je historija pokazala da su strane agencije i službe na ovim prostorima stvarale atmosferu uticaja i vladanja, te da BiH nije izuzetak.

- Demonstracije bi trebalo da budu u svrhu popravljanja društvenih odnosa, ali ne u službi tuđih interesa - smatra mitropolit Hrizostom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.