VLADA FBIH

Osigurana sredstva za borce

Vlada FBiH: Uputila prijedlog Parlamentu. Arhiv

Avaz.ba

27.6.2019

Vlada Federacije BiH utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta FBiH kako bi bila osigurana sredstva za provedbu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u iznosu od 25 miliona KM.  

Planirano je da 15 od 40 miliona KM bude preraspodijeljeno na Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida rata, a nedostajućih 10 miliona KM osigurano je unutrašnjom preraspodjelom u okviru Ministarstva.

Za izmirenje obaveza iz radnog odnosa po sudskim odlukama planirano je osam miliona KM, a 17 miliona za izmirenje obaveza po osnovu izvansudskih nagodbi.

Izmjenama i dopunama budžeta planirana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture (autoceste, brze ceste), od čega se 151,5 miliona KM odnosi na povrat sredstava u budžet na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima. Na istom podračunu će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena prošle godine, a iz kojih će biti finansirani projekti izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara... 

Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona, koja će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

Dva miliona KM planirana su za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.