AUSTRIJA

Štene iz Ključa najljepše u Evropi

Specijalni žiri smatrao da pas Elisa Osmanovića ima najveći potencijal i da je pred njim uspješna i bogata izložbena karijera

Pas Mia. S. TULIĆ

S. TULIĆ

4.7.2019

Uzgajivač pasa Melis Osmanović (28) iz Ključa postigao je hvale vrijedan uspjeh na evropskoj izložbi pasa koja je pod nazivom „Euro Dog Show 2019“ održana protekle sedmice u austrijskom gradu Velsu. Njegov pas Mia, pasmine samojed, proglašen je najljepšim štenetom u Evropi. Specijalni žiri koji je ocjenjivao pse na ovom takmičenju smatrao je da Osmanovićevo štene ima najveći potencijal i da je pred njim uspješna i bogata izložbena karijera.

Mnoštvo nagrada

Vlasnik ističe da je uspjeh vredniji ako se ima u vidu da je na ovoj izložbi, u više kategorija, učestvovalo više od 21.000 pasa iz većine evropskih zemalja. Osmanovićev ljubimac, star samo šest mjeseci, bio je najmlađi u takmičarskom dijelu.

Melis Osmanovic s Mijom: Hvale vrijedan uspjeh. S. TULIĆ

I proteklih je godina Osmanović sa svojim psima učestvovao i osvajao vrijedne nagrade i priznanja na renomiranim takmičenjima širom svijeta. Šest godina bavi se uzgojem samojeda, dugodlakih bijelih pasa koji porijeklo vode iz dalekoga Sibira, i kaže da od ovog posla iznimno zarađuje.

Ljubav i biznis

Ističe da je ove pse zavolio nakon što je prije desetak godina štene samojeda dobio na poklon. Ozbiljno se posvetio njihovom uzgoju te uspio ljubav prema psima pretvoriti u solidan biznis kojim je finansirao i svoj studij na Fakultetu kriminalistike u Sarajevu.

- Kratko vrijeme proveo sam radeći u Njemačkoj, u kojoj sam zaradio nešto novca. Po povratku kući, razmišljao sam gdje da ga uložim i odlučio se na uzgoj samojeda - pojašnjava Osmanović.

Dodaje da je potom kupio ženku i mužjaka, a u proteklom periodu uspio je podići osam legala.

Pravi porodični psi

Mladunčad samojeda na tržištu se prodaju po vrlo visokim cijenama, s obzirom na to da se radi o rijetkim, ali i veoma traženim psima. - To su pravi porodični psi, veoma su druželjubivi i privrženi čovjeku. Krasi ih duga bijela dlaka, po kojoj su prepoznatljivi, a odrasli primjerci mužjaka mogu težiti i više od trideset kilograma - kaže Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.