BOSANSKA KRUPA

Održana Čorbarijada: Tajna dobre čorbe je u ljubavi

Petnaest ekipa takmičilo se u pripremi čorbe, a pobjednička ekipa „1/2 tone“ doputovala iz Minhena

Na Šujnovcu učestvovali 15 ekipa i brojni posjetioci. S. TULIĆ

S. TULIĆ

4.7.2019

Tajna dobre čorbe je u ljubavi, kazali su pobjednici ovogodišnje, osme Čorbarijade, koja je održana na izletištu Šujnovac u Bosanskoj Krupi. Ovoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj učesnika, ali i posjetilaca.

Baš čorba

U pripremi čorbe takmičilo se 15 ekipa. Kako je kazao Šemso Badnjević, jedan od sudija, zahtjev žirija bio je da čorba bude baš čorba, ne gulaš ni paprikaš. Sva tri člana žirija jednoglasno su odlučila da je to najbolje pošlo za rukom ekipa nazvanoj „1/2 tone“, koja je u Krupu je doputovala čak iz Minhena. Kako kažu, došli su da bi podržali i održali tradiciju, ali su na kraju i pobijedili.

Pobjednička ekipa stigla iz Minhena. S. TULIĆ

Recept nisu krili ni tokom trajanja pripreme, a naročito nakon proglašenja pobjednika. - Najvažniji sastojak naše čorbe je ljubav. Mi pravimo svake godine istu čorbu i ovo je prvi put da smo pobijedili. Izgleda da smo ove godine imali najviše ljubavi - kazao je Anes Karaibrahimović, jedan od članova ekipe.

Dobra zabava

Drugo mjesto osvojila je ekipa općine Bosanska Krupa, a treće Urban X. Tokom pripravljanja čorbi vladali su dobra zabava i druženje, a žiri je odabrao i najveseliju ekipu – „Bosankar“. Oni su pjesmom uz harmoniku uveseljavali svoje, ali i ostale goste na Čorbarijadi. Najmlađa ekipa bila je „Krupa-kabine“, a najstarija „Planinari Grmeč“.

Da Čorbarijada svake godine privlači ne samo mještane nego i ekipe iz drugih gradova Unsko-sanskoga kantona, pa i države i komšiluka, kazali su nam i gosti koji su došli s Ilidže, ali i iz Siska i Pazina.

Premijer i načelnik među biciklistima 

Ovogodišnju Čorbarijadu odlično je upotpunila i Prva Ljetna biciklijada, koja je upravo svoj cilj imala u Šujnovcu, gdje su se biciklisti priključili učesnicima i gostima Čorbarijade te uz kotlić i osvježenje uživali u ostatku dana u prelijepom ambijentu Šujnovca. Među biciklistima rekreativcima uočili smo općinskog načelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića i premijera USK Mustafu Ružnića.

Biciklisti se pridružili kotliću. S. TULIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.