ODLUKE

Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim Zakon o provjeri imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo

Skupština KS jednoglasno je na sjednici održanoj u srijedu, 17. aprila, usvojila Zakon o porijeklu imovine funkcionera

Ustavni sud FBiH donio je 18.juna ove godine mišljenje. Arhiv

M. AŠČIĆ

2.7.2019

Ustavni sud FBiH donio je 18. juna ove godine mišljenje kojim je proglasio neustavnim Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Podsjećamo, Zakon o porijeklu imovine funkcionera Skupština KS jednoglasno je usvojila na sjednici održanoj u srijedu, 17. aprila 2019. godine.

Zakon je stupio na snagu 11. maja, a krajnji rok za dostavu podataka bio je 10. juni ove godine. Ovaj zakonu obavezuje nosioce javnih funkcija da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

Podnesen zahtjev

No, na usvojeni Zakon 30. aprila Ustavnom sudu FBiH podnesen je zahtjev za  davanje mišljenja i, između ostalog, o članu 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao ios odredbama Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Zakonom je utvrđena obaveza i na dostavljanje podataka o imovini „bliskih srodnika“ i „povezanih lica“ nosilaca javnih funkcija. U zahtjevu za davanje mišljenja upravo je problematiziran izraz „bliski srodnik“ i „povezano lice“, zbog čega se Sud i očitovao.

U mišljenu Ustavnog suda FBiH navodi se da se, „imajući u vidu naprijed izneseno, može zaključiti da je doneseni i osporeni Zakon izmijenio i proširio nadležnosti, prava i obaveze Ureda koji je osnovala Vlada Kantona“.

Oblast koju regulira ovaj zakon su podaci o imovini „bliskih srodnika“ i „povezanih lica“ iz  člana 4. stav 1.d) i e), a u vezi s članom 1. ovog zakona. Ta obaveza odnosi se i na dostavljanje podataka o imovini „bliskih srodnika“ i „povezanih lica“ nosilaca javne funkcije. Predložena rješenja u spomenutom dijelu Zakona su nepotpuna i neodređena, posebno u dijelu koji definira „povezana lica“ (ili bilo koje drugo pravno ili fizičko lice koje je s nosiocem javne funkcije u ličnoj, političkoj, ekonomskoj ili drugoj vezi), jer obuhvata nepoznati i neodređeni broj lica koja bi se mogla dovesti u ličnu, političku, ekonomsku i drugu vezu s nosiocem javne funkcije – navodi se u mišljenju sudija Ustavnog suda FBiH.

Iz tih razloga, kako je pojašnjeno, postupak tumačenja i primjene može da dovode do proizvoljnosti tumačenja pravne norme, a samim tim i do nezakonitosti, jer je u cijelom Zakonu ostalo nejasno šta se podrazumijeva pod pojmom lična, politička, ekonomska i druga veza, a koja može utjecati na objektivnost u radu nosilaca javne funkcije u Kantonu Sarajevo.

Povezana lica

-    Naime, da bi bilo koja zakonska odredba zadovoljila, u ovom slučaju kriterij „predvidljivosti“ nužno je da odredbe zakona koje se na to lice odnose, sadrže  minimum kriterija jasnoće i objektivnosti da bi lice na koje se norma odnosi, moglo prilagoditi svoje ponašanje u skladu sa Zakonom. Kod dostavljanja podataka o imovini "bliskih srodnika" i "povezanih lica" nosilaca javne funkcije, potrebno je imati u vidu zakone koji reguliraju tu oblast kao i određenja regulirana u međunarodnim pravnim aktima. Veoma je upitno uvođenje obaveze davanja ličnih podataka pod prijetnjom sankcija za lica koja nisu nosioci javne funkcije u Kantonu Sarajevo. Ti podaci ne bi bili sporni samo ukoliko postoji dobrovoljnost tih lica čiji se podaci traže, a ta licu nisu nosioci javne funkcije – stoji u mišljenju.


Također, navodi da su odredbe Zakona koje se odnose na nadležnost Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, te preduzimanje mjera protiv članova Skupštine Kantona Sarajevo i  njihove rodbine po krvnom i tazbinskom srodstvu suprotne i sa članom 22. Ustava Kantona Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.