SARAJEVO Pres-konferencija predsjednika SDA nakon posjete KO ove stranke

Izetbegović: Radončić se možda zasitio ove vlasti u KS, koja nema rezultate

On je kazao i kako nema dogovorenih sastanaka sa predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom

S. MUJIĆ
05.07.2019 15:28

Ne možemo praviti protuustavne i protuzakonite kompromise i na tome nema popuštanja, poručio je lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odgovarajući na pitanje novinara o formiranju vlasti na nivou države.

- Za mene i SDA je crvena linija poštivanje Ustava BiH i vladavina zakona. Mi ne možemo praviti kompromise koji će biti protiv toga i neka se ne optužuje SDA da ima tvrd stav. Na tome nema popuštanja, ako smatraju da je neko osim SDA spreman na to da niži nivo vlasti, konkretno Narodna skupština Republike Srpske, naredi nadležnom državnom nivou vlasti da nema NATO puta i da se ne poštuje Zakon o odbrani BiH, onda neka nađu partnera. SDA neće biti partner tome. Ako taj princip narušimo, vladavinu zakona i poštivanje Ustava, onda je pitanje šta je sljedeće, dakle to je crvena linija i preko toga nećemo prijeći. Nadam se da će doći do sazrijevanja druge strane – kazao je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije posjetio je danas prostorije Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu.

On je kazao i kako nema dogovorenih sastanaka sa predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, ali da je spreman koliko sutra sjesti za isti sto i formirati vlast.

Kad je riječ o nagađanjima o formiranju nove većine, odnosno ulasku SDS-a u vlast, Izetbegović je rekao kako SDS nema izborni rezultat koji bi to omogućio.

- SDS nema potreban broj ruku, ni u Predstavničkom ni u Domu naroda, da bismo takvu stvar uradili. U prošlom mandatu jeste bio SDS, jer je gospodin Ivanić (Mladen, op. a.) bio dio tog paketa i grupacija stranaka oko SDS-a je imala više ruku – rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara šta će se desiti s Vladom KS s obzirom na to da je dio te vlade i SBB, koji je partner SDA na višim nivoima te s obzirom na najave lidera te stranke Fahrudina Radončića da će izaći iz kantonalne vlasti ukoliko se hitno ne povuče odluka o izdvajanju 200.000 KM Institutu za kulturu i umjetnost, Izetbegović je kazao kako je očigledno riječ o nefukcionalnoj vladi.

- Očito se kod gospodina Radončića osjeća jedno zasićenje izostankom rezultata u ovom pilot-projektu, koji drži međunarodna zajednica u KS. To je vlast koja se pokazuje neefikasnom. U vrlo kratkom roku pokazali su da su skloni korupciji, još gori je problem što ima mnogo priče, a nema rezultata i najopasniji problem je što su spremni da uđu u trgovinu nečim čime se ne trguje, a to je istina o onome što se od 1992. do 1995. godine dešavalo u BiH. Ne može se, da bismo se svidjeli strancima, ući u kompromis o tome šta se dešavalo u vremenu agresije na BiH - kazao je Izetbegović.

On je komentirao i uvjetovanja federalnih parlamentaraca iz HNS-a, koji su saopćili da neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka na nivou FBiH dok se ne riješi pitanje “Aluminija”.

- Pretvrdi stavovi i ucjene sigurno nas neće nigdje odvesti. Vrijeme je da se problem u “Aluminiju” kvalitetno riješe. To neće uraditi političari niti politika, do sada je to radila politika, i to jednostrano, i dovela “Aluminij” do 480 miliona duga i skoro upropastila “Elektroprivredu HZHB”, koja pola tog duga nosi na svojim plećima – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je i kako se ne smije dopustiti da se problem “Aluminija” prenese i na “Elektroprivredu BiH”

- To ima svoju cijenu i to će valjati ispoštovati. To treba da riješe eksperti, da vidimo šta treba uraditi. "Aluminij" je trebao biti generator napretka, jedna baza na kojoj se zasniva sljedeći niz firmi, hiljade radnih mjesta u finalnoj proizvodnji. Nikad se to nije desilo, više proizvode dugova i problema nego aluminija. To treba temeljito riješiti i naravno da se taj problem sad ne prenese na “Elektroprivredu BiH” – zaključio je Izetbegović.

Komentari

NA VRH