ALARMANTNO

U apotekama FBiH i RS: Nema lijekova za visoki krvni pritisak!

Jedan proizvođač nije zadovoljio uvjete, drugi nije na tržištu, a treći se za sada nije izjasnio hoće li se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu

Lijekove uzima veliki broj pacijenata. Avaz

Piše: A. NUHANOVIĆ

8.7.2019

Pacijenti u Bosni i Hercegovini koji koriste terapije za visoki krvni pritisak ogorčeni su jer danima u apotekama u oba entiteta ne mogu naći lijekove „cordipin“ i „nifelat“.

Sporna isporuka

Kada će ovaj lijek biti dostupan u apotekama, nemaju odgovore. Zabrinjavajuće je da ove lijekove uzima veliki broj pacijenata.

- „Cordipin R 20 mg“ nedostupan je u Federaciji BiH, a prema informacijama iz „Krke“, koja proizvodi ovaj lijek, oni ga trenutno nisu u mogućnosti isporučiti zbog logističkih problema - potvrdili su nam iz „Apoteka Sarajevo“.

U jednoj banjalučkoj apoteci također nam je rečeno da već dugo nema „cordipina“. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pojašnjavaju kako je problem u tome što u BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju tri lijeka s aktivnom supstancom nifedipin od tri proizvođača.

- Budući da nijedan od proizvođača nije prijavio nestašicu, kontaktirali smo proizvođače, pri čemu je konstatirano da ovi lijekovi nisu na tržištu - kažu iz Agencije.

 Promjena terapije

Kako dodaju, jedan proizvođač nije zadovoljio uvjete za dobivanje nalaza o kontroli prve serije, drugi je naveo da duže nije na tržištu i da planira ukidanje dozvole, a treći proizvođač se za sada nije izjasnio hoće li se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu. 

- Na našem tržištu je prisutan veliki broj lijekova koji se koriste u ovim indikacijama, ali je neophodno da se pacijenti obrate svom ljekaru radi uvođenja drugog lijeka – rekli su iz državne agencije.

Ljekari poručuju da razloga za paniku nema, jer pacijentima mogu prepisati lijekove koji imaju isto djelovanje. 

Išla od apoteke do apoteke

- Išla sam od apoteke do apoteke i tražila „cordipin“ jer ga pijem godinama. Svi su mi rekli da tableta nema. Nadam se da će neko ljekare obavijestiti da više ne daju te terapije, jer već sedam dana ne uzimam svoje tablete - kazala nam je Alma Hadžić iz Sarajeva.


Kada će ovaj lijek biti dostupan u apotekama, nemaju odgovore. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.