SJEĆANJE

I stanovnici općine Maglaj među učesnicima "Marša mira"

Kosovljanima se pridružio i Senad Hadžišehić, predsjednik Planinarsko-skijaškog društva (PSD) "Smajlovac"

N. Br.

7.7.2019

Mještani naselja Kosova krenuli na "Marš mira" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Pod sloganom "Zapamti i ne zaboravi, historija se ponavlja zaboravom, a brani sjećanjem" put Nezuka i dalje prema Memorijalnom centru Potočari, gdje će ove godine biti ukopane 33 žrtve srebreničkog genocida, krenula je grupa mještana naselja Kosova, i to Elmedin Blitović, Mustafa Topčić, Mustafa Abdurahmanović, Asim Halilović, Mehmed Halilović i Dženan Alić. 

Kosovljanima se pridružio i Maglajlija Senad Hadžišehić, predsjednik Planinarsko-skijaškog društva (PSD) "Smajlovac", kojem će ovo biti treći odlazak pješice na dženazu u Potočare, te Muharem Osmanagić, inače iz Bosanske Krupe. 

- Na dženazu uvijek idem organizirano, ali oduvijek sam želio prijeći taj put pješice i doživjeti ono što su Bošnjaci preživjeli 1995. godine. Sve znam šta me očekuje i pun sam emocija - ispričao nam je Osmanagić.

Hadžija Mustafa Topčić je kazao da ima veliku volju da izdrži put.

- Uzbuđen sam, očekuje nas stotinjak kilometara pješačenja, imamo veliku volju i uz Allahovu pomoć da to sve izdržimo - dodao je Topčić.  

Ispratili ih članovi porodica i građani

Put prema Nezuku, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima "Marša mira", počeli su polaganjem cvijeća u Parku ljiljana na spomen-obilježje šehidima - poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata općine Maglaj

Ispratili su ih članovi porodica, rodbina, prijatelji, planinari, brojni građani, te Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, i Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. 

- Od Boga vam želim lahak korak, dobro zdravlje, da izdržite ovaj put koji bi svaki Bošnjak trebao prijeći, da nama prenesete svoja iskustva i da nas dogodine, ako Bog da, bude više - poručio je ef. Hodžić. 

Zahvaljujući iskustvima učesnika ranijih marševa, vrlo dobro znaju šta ih to očekuje na putu dugom stotinjak kilometara. 

- Ponosan sam što ću i ove godine biti učesnik ''Marša mira'' i što ove godine idemo organizirano kao grupa. Nadam se da će nas iz Maglaja narednih godina biti puno više, jer iz drugih sredina, kao što su Tešanj ili Gradačac, bude i po 100 do 150 učesnika. Drago mi je i što sam ja kao predsjednik PSD "Smajlovac" dio ove priče - naglasio je Hadžišehić.

Odlazak učesnika "Marša mira" iz Maglaja pomogli su Općina, MZ Kosova, brojni sponzori, a firma "Bosh car servis Huso" osigurala je kombi koji će učesnike "Marša mira" prevesti do Nezuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.