SASTANCI

Na Jahorini danas plenarna sjednica šefova delegacija zemalja samita

Okupljenima bi se trebali obratiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo uslijediti usvajanje Deklaracije samita

Jahorina. N. Čeremidžić

Piše: N. Čeremidžić

9.7.2019

Drugi dan dvodnevnog samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), kojim završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život", počet će danas na Jahorini.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljnjeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Na otvaranju samita danas okupljenima bi se trebali obratiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo uslijediti usvajanje Deklaracije samita.

Na plenarnom sastanku SEECP-a koji će danas biti održan ja Jahorini učestvovat će šefovi delegacija Ankare Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), Podgorice Milo Đukanović, Skoplja Stevo Pendarovski, Tirane Ilir Meta, Beograda Ana Brnabić, Sofije Borko Borisiov (Boyko Borissov), Bukurešta Nikolae Hurduk (Nicolae Hurduc), Zagreba Zdravko Bušić, Atine Georgios Iliopulos, Kišnjeva Oleg Culea (Oleg Tulea), Ljubljane Zorica Bukinac, RCC-a Majlinda Bregu i EU Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst). 

Početak sastanka je planiran za 9 sati.

Iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsjednik Albanije Ilir Meta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.