SEECP Obraćanje člana Predsjedništva BiH

Džaferović: Narušena stabilnost direktno se održava na socioekonomski ambijent u BiH

S. Degirmendžić
09.07.2019 10:34

Šefik Dažferović

Foto: Fena

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je danas u svom obraćanju na samitu SEECP na Jahorini kako procesi integracije u EU i NATO imaju ključnu važnost u regionu.

- BiH je snažno posvećena regionalnoj saradnji i rješavanju nesuglasica u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Džaferović.

Ukazao je na problem migrantske krize i nedovoljne saradnje ističući da BiH ne može samostalno riješiti ovo pitanje.

Upozorio je da ona u posljednje dvije godine eskalira u BiH, a suočavanje s ovim pitanjem pokazalo je slabosti institucionalnih kapaciteta i regionalne saradnje imajući u vidu činjenicu da migranti u BiH dolaze s teritorije Evropske unije i stoga fokus ovog pitanje ne može biti samo na neposrednoj granici između EU i BiH.- BiH nije uzrokovala migrantsku krizu te to pitanje ne može samostalno rješavati zbog čega očekujemo prvenstveno od EU da pruži stratešku i organizacijsku podršku institucijama BiH - kazao je Džaferović.

On je rekao da narušena stabilnost direktno se održava na socioekonomski ambijent u BiH te da značajan dio mladih ljudi odlazi u zemlje Evrope.

Unapređenje regionalne saradnje neophodno je, kaže, u oblasti pravosuđa i vladavine prava koje je osnova modernih i razvijenih društava, a u tom smislu skrenuo je pažnju na regionani problem zloupotrebe dvojnog državljanstva što dovodi u pitanje vladavinu prava i sigurnost.- Osuđenicima koji su u jednoj državi osuđeni za najteže zločine i krivična djela u drugoj državi za ista ta djela preinačava ili znatno smanjuje kazna nakon čega se oslobađaju. Nedopustivo je da počinilac takvih djela može lako izbjeći pravdu i u tom smislu se mora napraviti iskorak i počinioci odgovarali za krivična djela - kazao je Džaferović.Svrha dvojnih državljanstava, ističe Džaferović, nije da se zloupotrebljava zakon nego da se ljudima omogući lakši život.Ocijenio je da u regionu nije ostvaren znatan napredak kada je u pitanju suočavanje sa istinom i potrebom vraćanja povjerenja između država i različitih etničkih grupa čak je došlo do usporavanja i nazadovanja u tom smislu jer nepoštivanje presuda međunarodnih sudova i zapaljiva retorika te intenzivno naoružavanje dovode u pitanje sigurnost i stabilnost.Zaključio je da je neophodno očuvanje evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana jer to ostaje osnovi pokretač reformi na zapadnom Balkanu, zato je važno da pristupanje svih zemalja ovog regiona EU ostane jedan od prioriteta Evropske unije.Izrazio je žaljenje što ovom skupu ne prisustvuju predstavnici Kosova, ali im je poželio uspješno predsjedavanje koje preuzima od BiH.BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi "Bolja povezanost za bolji život" koji je iniciran na samitu u Sofiji  1996. godine, s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. BiH je ovo drugi put da ima predsjedava SEECP-om, prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. - 2004. godina.

Komentari

NA VRH