PROCESI

U akciji „Balkanski kartel“ pretresi na ukupno 28 lokacija, gdje su vozila braće Gačanin

SIPA. Arhiv

M. Aš.

10.7.2019

U međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina predstavnici tužilaštava i agencija za provođenje zakona prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika.

Međunarodna mreža osoba osumnjičenih za pranje novca je identificirana radom institucija Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz pomoć i saradnju EUROJUST-a i EUROPOL-a.

Nakon sačinjavanja operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je jučer istovremeno realizirana u svih pet zemalja, od čega je dio aktivnosti realiziran u BiH u okviru operacije „Balkanski kartel“.

Prilikom izvođenja akcije u svim državama izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima, uključujući velike iznose novca, skupocjene automobile, nekretnine i drugu imovinu - saopćeno je iz Tužilaštva BIH.

Predstavnici tužilaštava i agencija za provođenje zakona iz zemalja koje su sudjelovale u akciji u Den Hagu dogovaraju nastavak istražnih aktivnosti u predmetu.

U ovom predmetu osumnjičena su braća Mirza i Ervin Gačanin. Njima je blokirano 400.000 KM, a dovede se u vezu sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, Sarajlijama koji su uhapšeni u velikoj akciji u Peruu zbog prijevoza kokaina.

Akciju su obavili pripadnici SIPA-e i FUP-a.

Braći Gačanin jučer su obavljeni pretresi imovine u Buča Potoku i Mrkonjić-Gradu. Za sada im nisu oduzeti automobili jer su ih prebacili u inozemstvo. Prema informacijama iz istrage, braća su nedostupna organima gonjena. Navodno se nalaze u Dubaiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.